X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Experți: Cel mai mare succes al guvernului Leancă este apropierea de UE

30 mai. 2014,, 14:50   Societate
3639 1
Foto: noi.md
Cel mai mare succes al guvernului condus de Iurie Leancă, învestit în funcţie acum un an, este apropierea de Uniunea Europeană, consideră experţii.

Solicitat de "Infotag" să dea o apreciere guvernului Leancă la un an de la învestire, analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că în linii mari activitatea acestui guvern a fost una de succes, iar datorită prestanței lui Iurie Leancă, situaţia politică din ţară s-a stabilizat.

"Evident, cele mai multe succese au fost înregistrate pe calea aprofundării cursului de europenizare a Republicii Moldova. Dacă însă ar fi să vorbim de dificultăţile cu care s-a confruntat Guvernul în acest an, atunci cred că principala problemă a fost corupţia, care continuă să rămînă un flagel al societăţii noastre. De asemenea, Guvernul nu a reuşit întru-totul să se manifeste la capitolul realizării reformei economice", a spus Ţăranu.

În opinia lui, există încă multe rezerve, însă, "datorită eforturilor acestui guvern care continuă linia politică a guvernelor precedente, astăzi forţele politice de la guvernare pot privi alegerile parlamentare din acest an cu o doză mare de optimism şi pot miza pe succes".

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a relatat că în acest an Moldova şi-a continuat cursul firesc de integrare în UE, precizînd că succesul înregistrat reprezintă şi rezultatul eforturilor întregii societăţi.

"O parte din acest succes ni-l asumăm şi noi, Mişcarea Antimafie, pentru că tragedia din Pădurea Domnească a demonstrat că în R. Moldova există forţe care judecă europeneşte", a menţionat Mocanu.

În opinia lui, dacă "s-ar face abstracţie de succesele înregistrate pe plan european, atunci guvernul Leancă este o mare dezamăgire pentru R. Moldova".

"Diplomatul Iurie Leancă demonstrează o incapacitate naturală de a dirigui treburile statului la capitolul gestionării finanţelor publice, colectării impozitelor, coordonării activităţii subdiviziunilor puterii centrale. Pe parcursul activităţii guvernului Leancă Moldova şi-a pierdut şi mai mult capacitatea de administrare", se arată convins Sergiu Mocanu, care susţine că "indicii economici demonstrează dezastrul în care a ajuns ţara".

În opinia expertului Roman Mihăeş, pe parcursul acestui an "Coaliţia de guvernare a început să culeagă roadele reformelor demarate încă în 2009".

"A fost liberalizat regimul de vize cu UE, iar pe 27 iunie va fi semnat Acordul de asociere şi liber schimb RM-UE. Guvernul actual şi-a îndeplinit misiunea de intensificare a eforturilor de integrare europeană. Contribuţia lui Iurie Leancă la liberalizarea regimului de vize, semnarea Acordului de asociere şi apropierea de UE a fost şi este una determinantă", consideră expertul.

Mihăeş afirmă că actuala coaliţie de guvernare va rezista atît timp cît componentele sale se vor simţi confortabil şi vor avea interesul să guverneze împreună.

"Logic ar fi ca să continue guvernarea comuna pînă la alegerile parlamentare. Situaţia din R. Moldova depinde foarte mult de ce se va întîmpla în Ucraina. Stabilizarea situaţiei din Ucraina după alegerile prezidenţiale din 25 mai va avea o influenţă pozitivă şi asupra Republicii Moldova", a conchis expertul.

Guvernul condus de premierul Iurie Leancă a fost învestit de parlament pe data de 31 mai 2013, după ce pe data de 5 martie 2013 fostul guvern, condus de Vlad Filat, a primit vot de neîncredere din partea deputaţilor. Moţiunea de cenzură înaintată de PCRM a fost susţinută şi de Partidul Democrat, aflat la guvernare în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Timp de trei luni interimarul funcţiei a fost asigurat de Iurie Leancă. În fostul guvern acesta a deţinut funcţia de vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În mare parte, componenţa noului guvern a rămas neschimbată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав