Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

La Comrat a avut loc o conferinţă dedicată integrării europene a Moldovei

30 mai. 2014,, 12:15   Societate
3807 0
Foto: tribuna.md
Conferinţa ştiinţifică interregională, dedicată avantajelor şi dezavantajelor integrării europene a Moldovei a avut loc la Comrat joi.

Agenţia "Infotag" relatează, cu referire la executivul autonomiei, că iniţiatorii conferinței sînt başcanul autonomiei, Adunarea Populară a Găgăuziei şi centrul „Maria Marunevici”. Şeful autonomiei, Mihail Formuzal, a menţionat că "pentru Moldova există o mulţime de riscuri în legătură cu alegerea căii europene".

"Acestea sînt prăbuşirea economiei, nimicirea producătorului agricol autohton, care nu va putea concura cu cel european, riscul degradări morale a cetăţenilor ţării. Toate aceste aspecte trebuie luate în calcul de autorităţi înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE. Trebuie să examinăm mai minuţios toate riscurile ce pot apărea după semnarea documentelor. În primul rînd acest fapt vizează agricultura. Nu avem garanţii cu privire la păstrarea autonomiei găgăuze", a spus el.

Preşedintele organizaţiei „Pro Ortodoxia”, Ghenadie Valuţa, a subliniat că "poporul trebuie să ştie ce valori spirituale sînt impuse de Europa".

"Îmi pare foarte rău că astfel de evenimente de informare cu privire la riscurile şi aşteptările semnării Acordului de asociere cu UE nu au loc la noi, la Chişinău. Doar semnarea acestui acord ne va influenţa nu numai politic şi social, dar şi religios. De aceea, oamenii trebuie să ştie ce valori morale ne sînt propuse în cadrul integrării europene", a menţionat el.

Şeful Direcţiei dezvoltare economică, comerţ, sfera serviciilor şi relaţii economice externe a Găgăuziei, Vitali Chiurcciu, consideră că "Acordul de comerţ liber cu UE este, desigur, un document bun şi către 2020 autorităţile promit o creştere a exportului de 16% şi o creştere a economiei de 5%".

"Dar nimeni nu vorbeşte de faptul că, de exemplu, în 2012 Europa a oferit Moldovei o cotă la exportul fără taxe de 24 de milioane de litri de vin, iar noi nu am putut să o asimilăm. Iar cauza este faptul că produsele noastre nu corespund cerinţelor europene şi nu fac faţă concurenţei. Şi astfel de momente sînt multe", a spus Chiurcciu.

Expertul şi politologul Vitali Andrievschi a propus examinarea tuturor părţilor procesului de integrare europeană, "nu doar a celor negative".

"Europa este o uniune a statelor egale, spre deosebire de Uniunea Vamală, unde conduce Rusia. Niciodată nu vom cîştiga nici în Vest, nici în Est, pînă cînd economia noastră nu va fi modernizată. De aceea propun să facem o alegere chibzuită", a îndemnat expertul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?