X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Leancă: Pentru locuitorii Moldovei integrarea europeană este o chestiune existenţială

30 mai. 2014,, 11:04   Societate
4211 0
Foto: facebook.com
"Pentru oamenii din Republica Moldova, integrarea europeană este o chestiune existenţială. Întrebaţi ce înseamnă Europa pentru noi? Voi răspunde printr-un singur cuvînt – viitorul. Şi nu orice viitor. Nu doar un viitor mai bun", a declarat joi la Aachen, Germania, premierul Iurie Leancă la ceremonia de decernare a Premiului Carol cel Mare preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, prim-ministrul a ţinut să sublinieze că pentru cetăţenii RM "UE este ca o oglindă îndepărtată ce proiectează imaginea idealizată despre noi înşine".

"Imaginea care se arată este mai curînd ceea ce am putea fi, decît ceea ce sîntem. Este speranţa noastră pentru viitor. Dar pentru mulţi dintre noi aceasta pare un vis prea bun ca să fie adevărat, pare mai degrabă un basm decît o realitate posibilă", a spus premierul.

Potrivit lui, Republica Moldova continuă să se confrunte cu unele probleme, însă din anul 2009, cînd partidele din coaliţia de guvernare au venit la putere, Moldova a făcut o alegere clară în favoarea integrării europene.

"Poporul nostru a trecut, în ultimele decenii, prin prea multe greutăţi şi dezamăgiri, pe care oamenii nu le-au uitat. De aceea, mulţi se tem că integrarea europeană ar putea fi doar vorbe goale şi promisiuni deşarte. Eu nu-i învinuiesc pe compatrioţii mei care sînt sceptici vizavi de integrarea europeană. Eu vă spun: scepticismul lor va dispărea de îndată ce ei vor vedea şi vor crede în realitatea ei. De data aceasta nu trebuie şi nu vom eşua. Aşa precum a spus odată Herman von Rompuy: "Pentru a face un vis să devină realitate, trebuie să trăieşti visul!", a subliniat Iurie Leancă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?