Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Prim-ministrul moldovean va participa la Summitul şefilor de guvern din CSI

28 mai. 2014,, 16:35   Politică
4638 1
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă va participa la Summitul şefilor de guvern din ţările CSI, care va avea loc vineri la Minsk. Această informaţie a fost confirmată pentru "Infotag" de către surse din Guvernul Moldovei.

Presa rusă a comunicat anterior că după schimbarea guvernării în Ucraina, Kievul renunţă la preşedinţia în CSI şi se pregăteşte să iasă din componenţa Comunităţii. Toate evenimentele care urmau să aibă loc în 2014 în capitala Ucrainei au fost transferate la Minsk – inclusiv summitul şefilor de guvern de la 30 mai şi summitul şefilor de stat din octombrie.

Secretarul executiv al CSI, Serghei Lebedev, a declarat că pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului şefilor de guvern sînt 20 de subiecte importante ce vizează păstrarea şi fortificarea cooperării inovative, interacţiunii în domeniul umanitar, educaţiei, informaticii.

Şedinţa Consiliului şefilor de stat din CSI este preconizată să se desfășoare la Minsk în octombrie. Ieri, tradiţional va avea loc întrevederea miniştrilor de externe ale statelor Comunităţii. Vorbind despre alte evenimente de importanţă majoră, Serghei Lebedev a relatat că la Minsk se planifică şi desfăşurarea reuniunii profesorilor din statele CSI. Reprezentanţii ţărilor Comunităţii vor mai participa la o serie de evenimente dedicate aniversării a 70-a a eliberării Belarusului de sub ocupaţia germano-fascistă. Tradiţional ei vor participa la festivalul de film "Listopad". De asemenea, în Belarus vor fi desfăşurate şedinţele unui şir de consilii de ramuri, care anterior urmau să aibă loc în Ucraina.

Între timp, Kievul oficial deocamdată nu şi-a confirmat intenţiile de a ieşi din CSI. Mulţi experţi presupun că noul preşedinte al Ucrainei, Piotr Poroşenko, renumit prin abordarea sa pragmatică în guvernare, poate renunţa la iniţierea procedurii de ieşire din CSI.

În cadrul punţii video: "Moscova-Astana-Erevan-Kiev-Chişinău" cu tema "Summitul CSI: agenda actuală pentru Comunitate", care a avut loc ieri, s-a menţionat că "Moldova riscă să fie izolată economic, dacă Ucraina va decide să iasă din componenţa CSI".

"Ieşirea Ucrainei din CSI va deveni pentru Moldova o mare lovitură şi o tragedie, deoarece va fi afectată tare economia ţării noastre. Riscăm să ne pomenim într-o izolare economică, deoarece mărfurile noastre ajung în ţările CSI prin Ucraina", a spus vicepreşedintele mişcării "Родина - Евразийский союз", istoricul Emil Ciobu.

Potrivit acestuia, Chişinăul aşteaptă de la întrevederea de la Minsk "o clarificare a situaţiei", deoarece "Moldova este afectată la direct de toate evenimentele ce au loc în partea europeană a CSI".

În cadrul summitului de la Minsk vor avea întrevederi ale prim-ministrului Moldovei cu colegii din Belarus, Kazahstan şi alte ţări. Totodată, întrunirea cu prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, nu va avea loc "din cauza supraîncărcării agendei premierului rus".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?