X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 176
Transnistria stiri: 1459

NATO are nevoie de un Război Rece

28 mai. 2014,, 10:07   Externe
6269 11
Foto: ruvr.ru
NATO intenționează să amplaseze trupe la granița cu Rusia. Potrivit The Sunday Times,săptămîna viitoare aceste planuri vor fi examinate în cadrul întîlnirii miniștrilor Apărării ai țărilor NATO.

Sediul NATO declară că Actul de cooperare semnat cu Moscova a fost abrogat.

NATO și Rusia l-au semnat în anul 2007. Bruxelles și Moscova au ajuns la înțelegerea că statele occidentale nu vor amplasa forțe militare la est de Elba. Acum funcționarii din NATO declară că acordul a fost valabil, atîta timp cît ambele părți au respectat condițiile lui. Iar după ce Rusia, potrivit cuvintelor lor „a anexat Crimeea”, situația s-a schimbat.

Însă, situația s-a schimbat nu în luna martie anul curent, cînd în timpul referendumului crimeenii s-au declarat în favoarea aderării la Rusia.

Încă în anii 1990, după destrămarea URSS, s-a pus problema sensului existenței NATO. Atunci, Bruxellesul a promis că nu va extinde influența alianței spre est, însă în decurs de cîțiva ani în NATO au intrat toate statele fostului lagăr socialist, relevă expertul Institutului rus al SUA și Canadei, Pavel Zolotariov.

„Atunci a devenit clar că această organizație nu se va dizolva singură. Deoarece acesta este cel mai important instrument de influențare al SUA în Europa. Rusia a considerat că dacă nu mai sîntem dușmani, atunci ne putem apropia. Iar NATO a folosit acest lucru pentru răspîndirea sferei sale de influență spre est, incluzînd în componența sa fostele țări ale lagărului socialist, iar apoi și fostele republici ale URSS”.

Potrivit expertului, țelul principal al amplasării trupelor NATO lîngă granițele Rusiei este dorința de a justifica existența sa. De aceea este necesar un dușman extern și el a devenit Moscova. Numai așa, Washingtonul poate demonstra aliaților săi necesitatea NATO.

Însă devine tot mai greu de demonstrat acest lucru. De exemplu, ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble se declară împotriva creșterii bugetului militar al Germaniei drept reacție la criza din Ucraina. Potrivit lui, în situația creată un asemenea pas nu ar fi o politică prea înțeleaptă. În plus, ministrul s-a declarat împotriva amplasării trupelor NATO în statele est-europene. Schaeuble este convins că așa ceva va agrava situația.

Președintele rus a reamintit recent partenerilor occidentali că Rusia și NATO ar putea coopera cu succes. Potrivit lui Vladimir Putin, există domenii de cooperare - securitatea generală, apărarea împotriva terorismului, lupta împotriva traficului de droguri. Pentru a rezolva aceste probleme este necesar să se consolideze eforturile și nu să se demonstreze cine este stăpîn în lume așa cum procedează NATO.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав