X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Hackerul arestat la Chişinău a fost extrădat autorităţilor SUA

27 mai. 2014,, 11:10   Societate
4493 0
Foto: exclusivnews.ro
Hackerul arestat la Chişinău, cetăţeanul Suediei Alex Yucel, a fost transferat sub escortă luni în SUA, de către agenţii Departamentului Justiţiei.

Surse din Serviciul de presă al MAI au comunicat agenţiei "Infotag" că tînărul, în vîrstă de 24 de ani, este bănuit de implicare în activitatea unei grupări de ingineri care au creat un program denumit Blackshades. Acesta era folosit pentru spargerea computerelor domestice prin intermediul dirijării la distanţă (Remote Administration Tool).

Organele de drept din SUA şi Uniunea Europeană (inclusiv Moldova) au operat arestări masive ale hackerilor. În total au fost arestate 97 de persoane în timpul unei operaţiuni speciale de două zile, care a cuprins 16 ţări ale lumii, între aceştia numărîndu-se cetăţeni ai Olandei, Franţei, Marii Britanii, Italiei, Finlandei, Estoniei, Italiei, Canadei, SUA, Elveţiei.

Potrivit datelor Agenţiei Europene de Justiţie, au fost efectuate percheziţii în 360 de case, fiind confiscate o mie de dispozitive electronice (computere, laptopuri şi telefoane). La unii hackeri au mai fost găsite droguri şi arme păstrate fără autorizaţiile respective.

Alex Yucel este suspectat de serviciile americane că ar fi elaborat Blackshades şi ar fi comercializat programul pe internet contra sumei de 40 de dolari. Circa 700 de mii de persoane au căzut victime virusului. Cei mai mulţi sînt locuitori ai SUA şi ai ţărilor europene. Aproape niciunul dintre ei nu bănuia că computerul îi este infectat. Blackshades îi permite răufăcătorului să obţină accesul la computerul infectat cu ajutorul virusului, fără ştirea posesorului său, şi să obţină informaţii confidenţiale despre acesta (conturi bancare, PIN-codurile cardurilor, date cu privire la imobile).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?