Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Andrievsсhi: Ambasadorul României, Ghimpu şi Pavlicenco vor rămîne dezamăgiţi de rezultatele recensămîntului

14 mai. 2014,, 14:00   Societate
6897 5
Foto: timpul.md
Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate ambasadorul român Marius Lazurcă a comunicat că România este unul dintre sponsorii principali ai recensămîntului efectuat în Republica Moldova și a subliniat că țara sa se interesează cîţi oameni din republică se identifică ca fiind români.

„Nu e nimic rău în faptul că o țară îi acordă asistență financiară Republicii Moldova, inclusiv pentru desfășurarea unui astfel de eveniment major ca recensămîntul populației, a declarat pentru NOI.md Vitali Andrievschi. ‒ Mai rău este că ambasadorul vorbeşte despre acest lucru deschis şi declară cu ce scop se face. Problema constă în altceva – pentru prima dată în timpul recensămîntului au apărut organizaţii proromâne şi proruse, care fac apel către populație să se identifice ca fiind reprezentanţi ai unei anumite naționalităţi. Și această tendință de a influența rezultatele recensămîntului ar putea deveni factor destabilizator care ar produce ruptura între naționalități. Cu siguranță, procentul persoanelor care se consideră români va creşte, după 10 ani de la ultimul recensămînt, în școli se predă româna, reprezentanţii intelectualităţii au început să se numească români în public. Dar pentru recensămînt este important nu atît ce vor spune cetățenii, ci cum vor fi calculate opiniile lor. Mult depinde de recenzori. Cînd oamenii ezită și recenzorul îi orientează spre răspunsul dorit de el, acest lucru nu este corect.

Iar astfel de lucrători trebuie eliberaţi din funcţie ca să nu pericliteze desfăşurarea recensămîntului. Nu contează cît de mulți oameni se identifică ca fiind români – 10 sau 15%, marea majoritate a locuitorilor oricum se va identifica ca moldoveni, iar acest lucru va consolida foarte mult poziția celor care cred că limba ar trebui să fie numită moldovenească. Cred că ambasadorul Lazurcă, Ghimpu şi Pavlicenco vor rămîne dezamăgiţi de rezultatele recensămîntului, care nu vor schimba situația cardinal şi nu vor demonstra că în Republica Moldova a apărut un număr enorm de români”, consideră Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?