X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Sud-estul Ucrainei se află în mîinile oligarhilor

12 mai. 2014,, 09:56   Externe
5184 1
Foto : romanian.ruvr.ru
Evenimentele de la Kiev au demonstrat că Ucraina se află în mîinile oligarhilor. Lovitura de stat a avut loc pe banii lor, iar acum pur şi simplu sînt înapoiate datoriile. În acest caz numirea lor în posturi importante de stat este logică.

Aleksandr Turcinov, care a preluat atribuţiile de preşedinte interimar al Ucrainei, aproape imediat după lovitura de stat a numit pe unii oligarhi influenţi în posturi de guvernatori ai regiunilor din sudul şi estul ţării. Potrivit lui Turcinov, oamenii bogaţi din Est vor ajuta la menţinerea integrităţii teritoriale a ţării.

Astfel, Serghei Taruta preşedintele consiliului de administraţie al companiei Uniunea industrială din Donbass(averea lui este de 2,65 de miliarde de dolari) a fost numit guvernator al regiunii Doneţk. Regiunea Dnepropetrovsk este condusă de co-proprietarul Privat Bank, Igor Kolomoiski (averea lui este de 3,64 de miliarde de dolari). Iar guvernator al regiunii Odessa a devenit Vladimir Nemirovski, proprietarul uzinei Stalkanat-Silur din Odessa.

Însă în regiunile estice această politică nu a avut succes. Oamenii au refuzat să-i accepte pe guvernatorii impuşi de Kiev. Dar, autorităţile de la Kiev nu renunţă la ideea că numai oligarhii vor putea reţine regiunile din sud-estul ţării de la „separatism”. După evenimentele tragice de la Odessa, unde potrivit informaţiilor oficiale au murit 46 de persoane, iar zeci de activişti pro-ruşi sînt daţi dispăruţi, Aleksandr Turcinov l-a concediat pe guvernatorul Vladimir Nemirovski. Este interesant faptul că în această zi la Odessa se afla oligarhul Igor Kolomoiski din Dnepropetrovsk şi tocmai colegul lui Igor Paliţa, a cărui avere este de 115 milioane de dolari a preluat funcţia de guvernator. El nu este din Odessa, ci este un patriot verificat din partea de vest a ţării din Volinia. Avînd în vedere că Igor Kolomoiski are interese de afaceri la Odessa, el încearcă să consolideze influenţa sa în sudul ţării prin intermediul lui Igor Paliţa.

Este absolut clar că protestele din Piaţa Independenţei împotriva Guvernului oligarhilor ucraineni s–au încheiat prin aceea că puterea de la Kiev a trecut tocmai în mîinile lor. Iar oligarhii din perioada preşedintelui Ianukovici au fost înlocuiţi cu oligarhi de culoare „portocalie”. Şi nu se ştie cine este mai rău, deoarece noile autorităţi de la Kiev nu sînt reţinute de nimic. Ianukovici nu a folosit armele împotriva Pieţii Independenţei. În schimb Kolomoiski şi tovarăşii lui se pare că nu au nici un fel de probleme în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?