X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 170
Transnistria stiri: 1415

Bloomberg: Ucraina se apropie de RĂZBOI CIVIL

5 mai. 2014,, 10:18   Externe
5127 39
Foto: stirileprotv.ro
Agenția de știri Bloomberg a prezentat incidentele armate de la Donețk și Odesa, soldate cu zeci de morți. "Violentele au escaladat în estul Ucrainei și s-au extins spre sudul țării, în contextul în care forțele guvernamentale continuă ofensiva de eliminare a rebelilor", notează agenția.

"Confruntări armate au loc în estul și sudul țării, de la Donețk la Odessa, la circa 160 de kilometri distanță de frontierele sud-estice ale Uniunii Europene și de România. Exista indicii că zonele industriale și regiunile de coastă scapă de sub controlul guvernului de la Kiev", adaugă agenția de presă americană, subliniind că provinciile estice sînt "practic în stare de război", după cum a afirmat șeful agenției ucrainene de combatere a terorismului.

"Nu sîntem departe de război civil", constată analistul economic Timothy Ash. "Există puține indicii că situația s-ar detensiona și nu prea pare ca sînt eforturi de culise pentru găsirea unei soluții", a subliniat expertul.

Operațiunile antitero din regiunea Donețk s-au soldat cu cinci morți și 12 răniți, iar orașul Slaviansk pare să nu mai fie sub controlul rebelilor. Observatorii OSCE care erau detinuți de insurgenții proruși în Slaviansk au fost eliberați sîmbătă. In schimb, violentele s-au extins spre sud, unde 42 de persoane au murit, iar 125 au fost rănite la Odesa.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), apropiați ai fostului președinte Viktor Ianukovici au orchestrat și finanțat violențele din Odesa. In incidente sînt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă Transnistria și grupuri ruse, precizează SBU.

Cinci locuitori ai regiunii separatiste Transnistria se număra printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat politia regională. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declanșat de activiști naționaliști ucraineni, majoritatea membri ai organizațiilor extremiste Sectorul de Dreapta și Autoapărare.

Incendiul a izbucnit după ce sute de militanți proruși au atacat cu pietre, bîte și lanțuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanți proeuropeni, în centrul orașului Odesa. Activiștii proruși s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanțe neelucidate în timp ce era asediată de naționaliști.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав