X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 171
Transnistria stiri: 1415

Rusia şi Europa în pragul celui de-al treilea RĂZBOI AL GAZELOR

29 apr. 2014,, 09:54   Economie
5282 0
Foto : romanian.ruvr.ru
După cîteva luni tensionate, Rusia, SUA şi UE au ajuns la o înţelegere în privinţa crizei ucrainene. Însă în timp ce au fost doar schiţate posibilele scenarii de reglementare a crizei politice, conflictul legat de gaze se amplifică.

La începutul lunii aprilie, Gazprom a anunţat că datoria Kievului pentru gazele consumate este de 2,2 miliarde de dolari, iar pînă la sfîrşitul anului poate ajunge la 9 miliarde. Săptămîna trecută, Vladimir Putin a declarat că, dacă pînă în mai datoria pentru gazele ruseşti nu va fi achitată, Moscova va trece la sistemul de plată în avans cu Ucraina. Avînd în vedere faptul că negocierile cu Slovacia privind livrarea de gaze Ucrainei în regim revers nu dau niciun rezultat, situaţia este deplorabilă. După incidentele din 2006 şi 2009, cînd Rusia a sistat furnizarea de gaze în Ucraina şi drept urmare şi în Europa, UE poate să înceapă să-şi facă griji că va începe un al treilea război al gazelor între Rusia şi Ucraina. Şi perdanta în acest război va fi Europa, consideră analistul economic Charles Sannat.

„Nici Rusia, nici SUA nu vor pierde în acest război. Însă Europa, care se află între aceste două mari puteri, va avea de pierdut. În prezent, livrările de gaze ruseşti reprezintă 27-28% din volumul total consumat de Europa. Este evident că nu suntem în stare, în prezent, să ne descurcăm fără gazele ruseşti. În plus, datorită poziţiei geografice, livrările de gaze ruseşti se fac destul de uşor, fiind vorba de conducte care traversează teritoriul european. Pentru furnizarea în Europa de gaze de şist americane trebuie nu doar să se construiască uzine de prelucrare a gazelor, ci şi să se stabilească un lanţ de aprovizionare complicat. Aşadar, scăpînd de dependenţa energetică faţă de Rusia, Europa va ajunge în dependenţă deplină de SUA. În ceea ce priveşte Rusia, ea îşi va găsi uşor noi pieţe pentru gazul său. Este vorba, în primul rînd, de ţările cu mari necesităţi de gaze, precum China şi India”.

Analistul occidental şi-a mai exprimat speranţa că Rusia nu va întrerupe aprovizionarea cu gaze a Europei, încălcîndu-şi astfel obligaţiile contractuale. Charles Sannat consideră că Europa, la rîndul său, nu va înăspri sancţiunile economice împotriva Rusiei. „În ultimul timp se observă o tendinţă clară de delimitare a intereselor americane şi a celor europene. Europa nu poate ignora problema deflaţiei, iar o criză în sfera energetică va agrava situaţia”, a menţionat Sannat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав