X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Circa 70% dintre respondenţi nu susţin ideea alipirii Transnistriei la Rusia

24 apr. 2014,, 15:15   Societate
5220 3
Foto: noi.md
"Integritatea teritorială a Republicii Moldova este foarte importantă pentru 69% dintre cetăţenii ţării, care nu ar susţine alipirea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă", arată datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat joi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că 18% dintre respondenţi ar fi de acord cu un astfel de scenariu, în timp ce 13% nu au un răspuns la această întrebare.

Întrebaţi cît de mare este riscul ca în Ucraina să înceapă un conflict armat cu Rusia, 15% consideră că riscul este foarte mare, 37% - mare, 29% - mic, iar 9% consideră nu există niciun risc.

În ceea ce priveşte riscul extinderii conflictului armat dintre Ucraina şi Rusia în Moldova, 11% dintre respondenţi consideră că riscul este foarte mare, 32% - mare, 36% - mic, iar 10% consideră că nu este niciun risc.

În cazul în care acest conflict se va extinde în Moldova, 28% dintre cetăţeni nu ştiu ce vor face, 10% vor părăsi ţara, 21% vor lupta pentru ţară, iar 31% nu au dat un răspuns.

La întrebarea dacă este justificată intervenţia militară a Rusiei în Crimeea, 26% consideră că da, iar alţi 15% consideră că nu a fost nicio intervenţie militară, în timp ce 39% consideră nejustificată această intervenţie.

Jumătate dintre cetăţenii moldoveni consideră că decizia de includere a Crimeii în componenţa Federaţiei Ruse a fost o voinţă liber exprimată a populaţiei.

Sondajul a mai arătat că, în cazul unui referendum privind aderarea la UE, 44% ar vota pentru, iar 37% - contra. În cazul unui referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală 45% ar vota pentru. Fiind puşi în situaţia de a alege între o opţiune sau alta, respondenţii s-au divizat în două grupuri egale - 41% pentru UE şi 41% pentru Uniunea Vamală.

"O astfel de distribuire a voturilor denotă că cetăţenii nu înţeleg prea bine care sînt diferenţele dintre asocierea la UE şi asocierea la Uniunea Vamală", a spus Barbăroşie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?