Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Tulbure: Guvernarea și-a pus scop să ELIMINE din procesul de vot susținătorii actualei opoziții

15 apr. 2014,, 03:10   Politică
6003 15
Foto: puls.md
Declarația a fost făcută de fostul Ambasador al Moldovei la Consiliul Europei și ONU, Alexei Tulbure, în contextul adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Codul Electoral, prin care se interzice participarea la alegeri în baza pașapoartelor de tip sovietic.

”Aceste pașapoarte puteau fi schimbate, așa cum își propune puterea de astăzi, și doi - trei ani în urmă și acum, dacă a fost anunțată această schimbare, putea fi făcută pe parcursul unui an-doi sau trei. Problema este că ei doresc să elimine acești oameni din procesul de participare la alegeri. Ce are dreptul fundamental al omului de a alege cu tipul de document pe care-l are persoana și se identifică. Aceste pașapoarte sovietice le dețin niște oameni de vîrsta a treia care din varie motive nu le-au schimbat pînă acum, dar nu înseamnă că aceste pașapoarte nu identifică persoana. De ce au fost interconectate aceste două probleme – votarea și schimbarea pașapoartelor? De aceea că puterea vrea să nu le permită celor care nu vor reuși să-și schimbe pașapoartele să voteze, pentru că acești oameni votează ca regulă pentru opoziția actuală”, a explicat Alexei Tulbure.

În context, fostul Ambasador a subliniat că intenția guvernanților de a elimina din circuitul electoral o categorie de persoane, este o încălcare gravă a drepturilor omului, care trebuie să fie contestată în instanțele responsabile.

”Eu cred că este o măgărie ceea ce vor să facă. Nu faptul că vor să schimbe pașapoarte, dar faptul că dacă vine omul cu pașaport sovietic, nu are voie să voteze. Este o încălcare a dreptului omului, este un drept fundamental și acest lucru nu poate fi aplicat. Trebuie să fie atacat la Curtea Constituțională, trebuie obținută expertiza europeană”, a conchis Alexei Tulbure.

Pe data de 11 aprilie, majoritatea parlamentară a adoptat modificări la Codul Electoral prin care se interzice participarea la alegeri în baza pașaportului de tip sovietic. Printr-o altă modificare legislativă, aceste documente vor fi considerate nevalabile de pe data de 1 septembrie 2014. Reprezentanții guvernării în teritoriu impun deținătorii de pașapoarte de tip sovietic să le preschimbe, speriindu-i că nu vor putea primi pensiile și alocațiile sociale.

În prezent, în Moldova există peste 170 mii deținători de pașapoarte de tip sovietic – circa 150 mii pe malul drept al Nistrului și peste 20 mii în regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?