X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Expert: În spatele rebeliunii din sud-estul Ucrainei stau licitările elitelor locale cu Kievul

12 apr. 2014,, 14:15   Externe
8108 8
Foto : regnum.ru
"Spre deosebire de protestele din martie, acum este vizibilă organizarea și susținerea evenimentelor din sud-estul Ucrainei din partea comunității de afaceri locale. Cînd sînt aduse anvelope la locul protestelor, reacția forțelor de ordine este una calmă – aceasta demonstrează că este în curs procesul de negociere al elitelor regionale cu Kievul. Reprezentanții sud-estului vor să obțină nu numai garanții de securitate, dar și anumite preferințe", - consideră analistul politic, șeful centrului "Al treilea sector", Andrei Zolotarev.

Potrivit analistului, situația cu protestele din sud-est este radical diferită de ceea ce s-a întîmplat în Crimeea. În special, expertul este sigur de faptul că este foarte mică probabilitatea realizării referendumului, care a fost anunțat la Donețk. Pentru că, dacă Kievul și elitele locale vor ajunge la un acord, protestele nu vor mai fi susținute de cercurile de afaceri locale și se vor confrunta cu o rezistență acerbă.

"De fapt, șansele unui referendum în republica populară Donețk la 11mai, le estimez ca inexistente. Deși mulți compară situația din Sud-Est cu cea din Crimeea, ele nici pe departe nu se aseamănă. Există destul de multe grupuri de interese în regiuni și ele nu ard de dorința anschluss-ului sau de transformarea acestor regiuni în enclave gen Transnistria. Evoluțiile recente pe care le-am văzut la Harkov, Lugansk, Donețk în mare parte au fost inițiate din interior", - a declarat analistul. "Totul depinde de modul în care Kievul va răspunde la trei întrebări. În primul rînd – ce parte din prerogativele economice el este gata să cedeze în favoarea regiunilor, adică ce sume de bani vor fi la dispoziția regiunilor. Doi – subvențiile pentru industria cărbunelui. Aceasta este subvenționată de la buget și chiar puterea lui Rinat Ahmetov este produsul format în timpul guvernării lui Leonid Kucima, atunci cînd mai mult de 8 miliarde de euro pe an erau îndreptate în calitate de subvenții pentru industria minieră. O problemă delicioasă și importantă. Trei – problema autonomiei lingvistice și culturale. În ce măsură puterea este pregătită să transfere aceste probleme sub jurisdicția regiunilor", - a precizat expertul.

Cu toate acestea, a subliniat el, deocamdată Kievul face totul pentru ca protestele să continue și să se extindă baza lor socială. "Dacă se vor înțelege pe marginea acestor trei probleme-cheie, șansele de continuare a protestelor vor scădea. Deși în februarie - începutul lunii martie bază socială a protestelor în aceste regiuni era slabă, astăzi ea există. În mare parte ea este rezultatul acțiunilor autorităților de la Kiev. Ignorarea intereselor regionale, încercarea de a se comporta ca învingătorii cu cei învinși și începutul dezastruos al politicii socio-economice. Principala realizare a autorităților este deocamdată majorarea tarifelor odată cu înghețarea salariilor și colapsul monedei naționale", - a rezumat Zolotarev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?