X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 171
Transnistria stiri: 1415

Ucraina în pragul unui război civil?

9 apr. 2014,, 10:18   Externe
7177 5
Foto : romanian.ruvr.ru
Maria Baliabina

Situaţia din sud-estul Ucrainei se tensionează. Acolo sunt dislocate forţe suplimentare din cadrul trupelor interne, gărzii naţionale a Ucrainei, luptătorilor Sectorului de Dreapta şi chiar mercenari americani.

MAE rus îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste pregătiri militare, care pot duce la începerea unui război civil.

Autorităţile de la Kiev încep de fapt acţiuni militare în sud-estul Ucrainei. Ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, printr-o metodă deja obişnuită în Ucraina – reţelele sociale – a anunţat începerea „unei operaţiuni antitero” în Harkov. Centrul oraşului a fost închis, transportul în comun nu funcţionează. În plus, potrivit MAE rus, în estul Ucrainei continuă să se concentreze trupe. După cum a anunţat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvînt al MAE rus, astfel de acţiuni ale Kievului pun în pericol siguranţa cetăţenilor ucraineni.

„Organizatorii şi participanţii la această provocare îşi iau răspunderea uriaşă pentru ameninţările la drepturile, libertăţile, viaţa cetăţenilor paşnici din Ucraina şi a stabilităţii statutului ucrainean. Facem apel să se înceteze urgent orice pregătiri militare care pot duce la declanşarea unui război civil”.

Potrivit MAE rus, la acţiune participă şi luptători din gruparea radicală Sectorul de Dreapta, de asemenea mercenari americani de la compania Greystone, îmbrăcaţi în uniforme ale subunităţii Sokol. Tocmai ei pot începe acţiuni sîngeroase, consideră politologul Oleg Bondarenko.

„Situaţia încă nu a ieşit din limita normalului deoarece cei mai mulţi militari sunt din est şi ei nu vor să tragă în oameni. Dar nu trebuie să uităm că acolo sunt acum mercenari îmbrăcaţi în uniforme Sokol. Ei vor desfăşura operaţiunea specială. În plus, acolo este trimisă garda naţională, formată în principal din tineri din vestul Ucrainei”.

Contribuind la escaladarea conflictului, Kievul doar îşi agravează situaţia, lăsînd fără drept de alegere locuitorii din estul ţării, care trec de la cererile paşnice de federalizare a Ucrainei trec la acţiuni active.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав