X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1459

Experții britanici au prezis patru scenarii de INVAZIE a Rusiei în Ucraina

9 apr. 2014,, 01:19   Externe
7372 4
Fotо: obozrevatel.com
Experții britanici de la Institutul Regal pentru Studii de Apărare (RUSI) a făcut previziunile sale privind evoluția relațiilor ruso-ucrainene. Centrul Analitic oferă patru scenarii posibile ale operațiunii militare ruse. Despre aceasta informează ediția "Newsru.com".

Prima prognoză are în vedere o scurtă demonstrație de forță pentru a determina Kievul și comunitatea internațională să accepte pierderea Crimeei ca un fapt împlinit.

În al doilea scenariu, forțele ruse din sud-estul Ucrainei vor fi folosite pentru a incita la revolte în masă. Rezultatul ar trebui să fie deschiderea coridorului între Crimeea și Donețk, care de facto va fi anexat.

Despre faptul că Moscova a început deja acțiunile în această direcție și a introdus activiști plătiți pentru organizarea de acțiuni de protest împotriva politicii noilor autorități ucrainene la Donețk , Harkov, Nikolaev, Mariupol și Lugansk a declarat la un briefing purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki.

Al treilea scenariu, schițat de experții britanici, este o extensie a celui precedent. În conformitate cu aceste evoluții, mișcarea pro- rusă va asigura divizarea Ucrainei în două, iar sudul și estul rusofon vor intra în componența Federației Ruse.

A patra variantă prevede că trupele ruse vor face o manevră strategică pentru a crea un coridor care va lega republica nerecunoscută din Transnistria, pe care Republica Moldova o consideră teritoriul său cu Arcul Crimeei, care punctează acest "nou teritoriu rusesc", va schimba harta Mării Negre și va fi o provocare fundamentală pentru ordinea europeană, avertizează RUSI.

Potrivit analiștilor, punctul critic al confruntării dintre Moscova și Kiev va fi atins în luna mai, atunci cînd Federația Rusă, care concentrează în mod activ trupe la frontiera cu țara vecină poate începe invazia pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit RUSI, Rusia a concentrat de-a lungul frontierei de nord a Ucrainei, de la Kiev pînă la Harkov patru grupuri de armată cu un efectiv total de 50 de mii de oameni.

Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Jennifer Psaki, a declarat la un briefing că Washingtonul nu dispune de cifre exacte, care ar estima efectivul trupelor, dar este vorba despre zeci de mii de militari ruși.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, săptămîna trecută a îndemnat ca "situația în jurul activității ruse la frontieră să nu fie dramatizată", reamintind că redislocarea trupelor este o afacere internă a țării și nu încalcă normele internaționale.

Faptul că Transnistria, probabil, va deveni următorul subiect al Federației Ruse, după Crimeea, s-a vehiculat în Occident imediat după anexarea Crimeei la Rusia. În republică nerecunoscută nu se ascunde faptul că o astfel de evoluție ar fi foarte dorită de majoritatea locuitorilor. În ajun Tiraspolul în mod deliberat a agravat relațiile cu Republica Moldova, refuzînd participarea la negocierile pentru soluționarea crizei în formatul " 5 +2 " programate pentru 10 aprilie, cu participarea Rusiei, Ucrainei, OSCE și observatorilor din partea UE și SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав