X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Cea mai sigură monedă din lume. A doua putere a UE își schimbă banii

21 mar. 2014,, 10:25   Economie
7614 1
Foto: incont.ro
Monetaria Regala a Marii Britanii a prezentat miercuri noua moneda de o liră sterlină, autoritățile britanice considerînd ca au dezvoltat-o pe cea mai greu de falsificat din lume, potrivit The Guardian.

Descrisa drept "un salt uriaș spre viitor", noua moneda va fi introdusă in circulatie incepînd din anul 2017.

Trezoreria Marii Britanii estimează ca 3% din cele 45 de milioane de monede de o lira aflate in circulatie sînt contrafacute.

Noua moneda este de marime similara cu cea veche si este in forma de poligon cu 12 laturi, preluand designul vechiului banut de trei pence, cu valoarea de 1/80 dintr-o lira sau 1/4 dintr-un siling, aflat in circulatie pana in 1971, inainte de trecerea la sistemul zecimal de denominatie.

Banutul de trei pence a fost prima moneda batuta cu chipul Reginei Elisabeta a II-a.

Cu un design aparent arhaic, moneda contine o serie de inovatii tehnologice care fac aproape imposibila falsificarea. Moneda este construita "bimetalic", asemenea celei de doua lire, iar elementele de securitate au fost aduse la nivel de bancnota prin noi masuri de securitate dezvoltate de Monetaria Regala.

Asemenea tuturor monedelor britanice, si aceasta va fi inscriptionata cu efigia Reginei pe "cap", in timp ce designul "pajurei" va fi decis in urma unei "competitii publice", potrivit Trezoreriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав