X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Dodon: S-ar putea ca Leancă să fie ultimul prim-ministru al Moldovei integre (VIDEO)

18 mar. 2014,, 12:06   Politică
2882 5
Foto: noi.md
Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a prezentat poziția formaţiunii politice pe care o conduce, referitoare la principalele riscuri pentru Republica Moldova în situația geopolitică actuală. Potrivit acestuia, situația din Crimeea este rezultatul comiterii mai multor erori strategice de către autoritățile centrale ale statului.

Liderul PSRM consideră că Kievul oficial a comis trei erori semnificative: nu a desfăşurat un referendum național pe marginea vectorului extern al țării; nu a luat în considerare procesele regionale și separarea pe motive de identitate și nu a adoptat proiectul de federalizare a Ucrainei. Astfel, la putere au venit forțele naționaliste.

„Cel mai rău lucru este că actualele autorități de la Chișinău comit aceleași erori: refuză să desfăşoare un referendum național, nu iau în considerare opiniile a peste 50% din populație; în mod unilateral se îndreaptă spre semnarea Acordului de asociere cu UE, nu examinează serios ideea de federalizare a Republicii Moldova (iar aceasta este singura soluție pentru a salva integritatea statului) și admit unionişti la posturile de conducere”.

Pentru a evita repetarea scenariului ucrainean și riscurile dezintegrării teritoriale a Republicii Moldova, socialiști propun să fie întreprinse măsuri de urgență: să fie amînată pe un termen nelimitat semnarea oricăror acte, acorduri și documente referitoare la politica externă a ţării; să fie organizat un referendum național cu privire la problema politicii externe, pentru a obține o imagine veridică a preferințelor geopolitice ale populației; să fie introdusă o interdicție legislativă pentru orice propagandă unionistă, precum și pentru îndemnurile la suprimarea statalității Republicii Moldova; să fie iniţiate discuțiile oficiale naţionale şi internaţionale referitoare la proiectul de federalizare a Republicii Moldova ca singura opțiune de salvare a statalității și integrității teritoriale. În caz contrar, în opinia socialiștilor „s-ar putea ca Leancă să fie ultimul prim-ministru al Republicii Moldova unitare, precum și Ianukovici s-a dovedit a fi ultimul președinte al Ucrainei integre".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав