X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Expert: Leancă și Iațeniuk nu vor anunța tranșant rezultatele discuției de la Kiev

17 mar. 2014,, 11:46   Politică
3877 6
Foto: nr2.ru
Premierul Iurie Leancă și omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk, vor fi foarte atenți în declarații, după întrevederea care urmează să aibă loc astăzi la Kiev. De această părere este analistul politic Igor Boțan, care a precizat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că nici Ucrainei și nici Republicii Moldova nu le convine o activizare a regimului separatist în regiune.

„Eu cred că vor fi foarte atenţi, nu cred că vor anunţa tranşant despre ce au discutat. Cred că nici Republicii Moldova, nici Ucrainei nu le convine acum să activeze cumva regimul separatist, pentru că acum Rusia e în stare să pretindă că îşi apără cetăţenii peste tot unde, chipurile, ar exista ameninţări pentru ei. Putem admite acum orice: intervenţie dinspre mare ale Federaţiei Ruse în Odessa ş.a.m.d. Eu cred că acum lucrurile sînt foarte periculoase”, a opinat Boțan.

Întrebat dacă referendumul din Crimeea va crea un precedent și în Republica Moldova, analistul a precizat că mai curînd plebiscitele din Moldova constituie un precedent pentru Crimeea. În opinia lui, Rusia folosește asemenea instrumente în statele slabe, în care trăiesc cetățeni ruși.

„Aşa s-a întîmplat că acum Crimeea este comparată cu Transnistria şi nu invers. Rusia şi-a testat instrumentarul în Transnistria, în alte părţi şi acum împrumută de la Transnistria experienţă. Sînt aşa-zisele instrumente pentru teritorii, unde trăiesc cetăţeni ruşi – Federaţia Rusă are capacitatea şi puterea să insiste că-i apără şi găseşte tot felul de pretexte şi motive pentru a face acest lucru. Este un mare pericol. Dar nu e tocmai vina Rusiei că elitele sînt corupte în Ucraina, în Moldova şi prin alte părţi”, a remarcat Boțan.

Menționăm că premierul moldovean Iurie Leancă întreprinde astăzi o vizită oficială la Kiev. Acesta se va întîlni cu omologul său ucrainean, dar și cu preşedintele Parlamentului de la Kiev, Aleksandr Turcinov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав