X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 179
Transnistria stiri: 1459

Putin a înaintat trei condiții pentru a renunța la ”războiul” cu Ucraina – Presa

15 mar. 2014,, 14:10   Externe
30814 21
Foto: obozrevatel.com
În timpul întîlnirii dintre secretarul de stat american, John Kerry și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la 5 martie, la Paris, Rusia a înaintat trei cerințe: amînarea datei alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, neaderarea Ucrainei la NATO şi nesemnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană în versiunea actuală. Acest lucru l-a indicat o sursă citată de agenţia de presă ucraineană sub rezerva anonimatului.

Mai mulţi parlamentari ucraineni, notează Unian, consideră că preşedintele rus Vladimir Putin este interesat nu numai de anexarea Crimeii, peninsulă rusofonă unde duminică urmează să aibă loc un referendum pe acest subiect, ci şi de menţinerea în totalitate a influenţei ruse asupra Ucrainei.

"Prin acţiunile sale grosolane în Crimeea, Federaţia Rusă încearcă să împiedice desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina. Are loc o întreagă campanie ca aceste alegeri legitime să nu aibă loc", a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate şi apărare naţională, Andrei Parubi.

"Putin înţelege foarte bine că, dacă alegerile vor avea loc la 25 mai, acestea vor fi câştigate ori de Kliciko (fostul boxer, liderul formaţiunii Udar), ori de Poroşenko (oligarhul Petro Poroşenko, fost ministru de externe), şi amândoi sunt de necontrolat de către Kremlin", a afirmat unul din deputaţii Udar.

"Apoi, el (Putin) înţelege bine că un astfel de guvern va semna acordul cu UE, acordul cu NATO", a adăugat deputatul.

Cu toate acestea, un mecanism legal pentru amînarea alegerilor nimeni nu-l poate descrie. Chiar dacă în Ucraina va fi introdusă legea marțială, și în acest caz, legea nu prevede reguli clare pentru anularea alegerilor.

O sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe susține că Kievul vede, de asemenea, trei condiții pentru stabilizarea situației în țară. "Aceasta este o stabilizare politică, prin organizarea de alegeri prezidențiale pe 25 mai. Stabilizarea economică prin linia de creditare a FMI. În cele din urmă, dialogul direct cu Rusia în problema Crimeei, cu condiția că Kremlinul nu înaintează pe teritoriul țării", - a spus diplomatul.

Astfel, în ajunul referendumului privind independența Crimeei, autoritățile ucrainene nici măcar nu speră la o retragere imediată a trupelor ruse de pe peninsulă și se așteaptă în cel mai bun caz la demararea negocierilor cu Moscova cu intermedierea SUA și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав