X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1415

Expert: Cel mai periculos pentru R. Moldova este "războiul gazelor" dintre Rusia și Ucraina

13 mar. 2014,, 10:33   Economie
5857 0
Foto: agrobiznes.md
Din cauza crizei și instabilității din Ucraina agenții economici din Moldova se confruntă cu probleme de securitate a livrării produselor în Ucraina, precum și tranzitul de mărfuri din Rusia prin teritoriul ucrainean. Despre aceasta a declarat la 11 martie pentru agenția de știri Moldpres a declarat pentru Moldpres ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

”Discut aproape zilnic cu exportatorii, care spun că apar probleme, legate mai ales de siguranţa livrărilor şi instabilitatea economică din Ucraina. Oamenii de afaceri ne-au informat despre unele cazuri, dar nu există statistici care ar arăta în ce măsură sîntem afectaţi economic”, a declarat oficialul.

„Vom resimţi această criză mai ales în planul care ne interesează cel mai mult, adică exporturile, mai ales că exportatorii vor deveni mai precauţi", este de părere Alexandru Fală, director de program la Centrul Analitic Independent „Expert Grup". Însă, apreciază expertul, nu este vorba de o scădere dramatică sau chiar de un şoc, deşi Ucraina este cel de-al treilea partener comercial al Republicii Moldova.

„Vor fi afectaţi agenţii economici care exportă în Ucraina, dar per ansamblu nu o să fie un şoc. Vor avea de pierdut şi acei care au încheiat contracte în hrivna ucraineană, care s-a depreciat considerabil", a mai spus Alexandru Fală. El mai adaugă că ar putea să fie afectate şi importurile, „dar impactul crizei îl vor resimţi, în primul rînd, exportatorii".

O amenințare mult mai serioasă o reprezintă un eventual război energetic între Rusia și Ucraina, crede expertul. „Există o altă problemă, în cazul în care Federaţia Rusă stopează livrarea de gaze către Ucraina, acest fapt loveşte direct în Republica Moldova. Acesta este cel mai periculos lucru", mai spune Alexandru Fală.

La 31 martie expiră acordurile privind achiziţiile de energie electrică, astfel că pînă la sfîrşitul lunii curente urmează să se ajungă la o nouă înţelegerile privind preţul şi volumul de livrări a energiei electrice. Surse din cadrul companiilor energetice afirmă că negocierile cu furnizorii, inclusiv din Ucraina, au început încă la sfîrşitul anului trecut, astfel că nu se aşteaptă la surprize.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав