X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Leancă: BNM trebuie să analizeze situaţia privind deprecierea leului

10 mar. 2014,, 16:33   Societate
3504 2
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă consideră că Banca Naţională trebuie să analizeze situaţia privind deprecierea leului moldovenesc. Potrivit agenţiei "Infotag", o declarație în acest sens a făcut şeful executivului luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Situaţia de pe piaţa valutară ține de responsabilitatea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Guvernul deja şi-a exprimat îngrijorarea față de cele ce se întîmplă. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat recent că deprecierea leului a devenit rezultatul speculaţiilor artificiale pe piaţa valutară. Am luat în consideraţie această afirmaţie, voi solicita instituţiilor responsabile să desfăşoare o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat", a spus premierul.

Potrivit lui, este foarte important să fie luate măsuri pentru a nu admite deprecierea bruscă şi pentru a nu genera creşterea preţurilor pentru carburanţi şi produsele de prima necesitate. Premierul consideră că creşterea preţurilor la combustibil a avut loc din cauza faptului că, la fel ca şi în cazul medicamentelor, calculele pentru import se fac în valută străină.

"Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Consiliul Concurenţei trebuie să analizeze şi să reacţioneze la creşterea preţurilor. Au fost depistate distorsiuni ale preţurilor, iar "convorbirile corecte" cu importatorii de produse petroliere nu au adus rezultate pozitive. Prin urmare, avem nevoie de discuţii mai serioase. În această privinţă a fost pregătit un şir de proiecte de lege, care trebuie să facă ordine în acest domeniu. În timpul apropiat vom lua măsurile corespunzătoare", a promis premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав