X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

El Nino pregăteşte o nouă lovitură

21 feb. 2014,, 01:48   Ştiinţă şi IT
4723 0
Foto: ruvr.ru
2014 va fi cel mai cald an din istoria observaţiilor meteorologice. Această prognoză a fost făcută de oamenii de ştiinţă germani.

Previziunile lor se bazează pe cunoscutul fenomen El Nino – încălzirea periodică a apelor Oceanului Pacific, care a început în septembrie 2013 şi în anul 2014 va avea loc punctul culminant.

În anul 2014, Pămîntul poate fi afectat de căldură îngrozitoare, iar împreună cu ea incendii, secete, uragane în unele regiuni, inundaţii în alte regiuni. Iată opinia climatologului Piotr Zavialov.

„El Nino este un fenomen climatic larg cunoscut, care are loc periodic, în medie o dată la 4 ani. El se naşte în partea de sud a Oceanului Pacific, cu toate că manifestările lui sunt observate pe întreaga planetă. Pe scurt, el constă dintr-o încălzire bruscă a temperaturii suprafeţei oceanului în zona coastelor Pacificului din America de Sud şi distribuirea anormală a presiunii atmosferice”.

Cel mai greu le este ţărilor situate aproape de ecuator. Multă lume îşi aminteşte pînă în prezent cu groază de anul 1997. Atunci incendiile au cuprins suprafeţe uriaşe din Indonezia, după care au început să ardă pădurile din Australia. Atunci lungimea suprafeţei cuprinse de incendii din Brazilia a fost de 1.600 de kilometri. De fiecare dată, El Nino se apropie tot mai mult de latitudinile nordice, relevă geograful Arkadi Tişkov.

„Climatologii relevă influenţa crescîndă a Oceanului Pacific asupra formării vremii în partea europeană. Dacă mai înainte aici schimbarea vremii era asociată cu procesele care au loc în nordul Oceanului Atlantic, în ultimii ani El Nino poate influenţa clima în diverse regiuni. El Nino poate provoca o creştere a cantităţii precipitaţiilor sau invers o poate reduce”.

În emisfera nordică El Nino este legat în primul rînd de perioada de căldură din iunie-august 2010. Atunci, în America de Nord, Europa, Asia Centrală şi de Nord temperatura a bătut toate recordurile. Anul acesta nu există premize pentru o asemenea vreme, ne linişteşte Arkadi Tikov.

„Poate că va fi ceva mai cald în comparaţie cu anul trecut, însă va ajunge ea pînă la asemenea temperaturi ca în anii 2002 şi 2010? Acum este greu de spus. În prognozele făcute de Roshidromet nu se spune nimic despre asemenea anomalii climatice serioase”.

Natalia Kovalenko

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?