X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1415

Kremlinul ar putea repeta în Ucraina scenariul "georgian" - Wall Street Journal

18 feb. 2014,, 01:24   Externe
13858 19
Фото: obozrevatel.com
După prăbușirea Iugoslaviei în 1991, UE a declarat că a venit "ceasul Europei", amintește într-un articol pentru The Wall Street Journal Steven Blenk, expert în American Foreign Policy Council (Washington), transmite glavnoe.ua.

"Din păcate, după această declarație pompoasă nu au urmat acțiuni decisive, ci o paralizie politică și discuții în contradictoriu, care au avut consecințe tragice pentru oameni", - consideră autorul.

Potrivit acestuia, Kievul îi oferă Bruxelles-ului o șansă de a răscumpăra greșelile din trecut.

"Criza din Ucraina – cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la războaiele din fosta Iugoslavie, - scrie Blenk. - Nu avem timp de pierdut: cum se va termina Olimpiada de la Soci, Moscova nu va mai avea nicio rațiune să se abțină de la presiuni enorme, pentru a asigura orientare politică "corectă" a Kievului".

Din punctul de vedere al autorului, Rusia nu consideră republicile ex - sovietice și statele din Europa de Est cu adevărat independente, iar integritatea lor suverană de neatins.

Acum, Kremlinul este gata să repete scenariul războiului cu Georgia, în cazul în care va considera necesar, sugerează autorul. "În spatele diplomației coercitive în Ucraina este amenințarea cu forța, fie incitată de Rusia, fie realizată de ea însăși", - a declarat expertul.

Autorul este convins că scenariile deja au fost repetate în exercițiile militare din 2009 și 2013. Iar în decembrie Moscova și Kievul au convenit să construiască un pod peste strîmtoarea Kerci ("o șosea excelentă pentru armata invadatoare", presupune autorul).

După Jocurile Olimpice, Moscova își va putea manifesta fanteziile imperiale, în cazul în care UE și SUA nu vor fi în măsură să acționeze împreună în Ucraina. Dacă inacțiunea Europei va continua, Rusia va hotărî că poate folosi forța fără careva consecințe sau să inspire forțele partizanilor săi, scrie Blenk.

" Dar, dacă Europa va acționa hotărît și rapid – va impune sancțiuni guvernului actual al Ucrainei și va formula pachetul de stabilizare economică și politică a țării, aceasta ar putea stopa impulsurile expansioniste ale Rusiei și ar asigura orientarea Ucrainei spre Vest", - însumează expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав