X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită de arheologii spanioli înEgipt

17 feb. 2014,, 08:30   Ştiinţă şi IT
4990 0
Foto: mediafax.ro
Ministrulegiptean al Antichităţilor a anunţat, descoperireaînoraşul antic Luxor a uneimumiivechi de 3.600 de ani, îninteriorulunuisarcofag din lemndecorat cu desenecereprezintăpene de păsări.

Descoperit de o echipă de arheologispanioli, sarcofagul, care are o lungime de doimetrişi o lăţime de 50 de centimetri, se aflăîntr-o stare de conservarebună, iarculorile sale sîntîncă vii, potrivitcomunicatuluiemis de ministerulegiptean.

Unsarcofagdecorat cu pene de păsărireprezintă o descoperirefoarterară, a precizatministrulMohamen Ibrahim.
"Sarcofaguldatează din timpuldinastiei a XVII-a (1.600 î.e.n.)", aexplicatdirectoruldepartamentuluipentruperioadafaraonică din MinisterulCulturii, Ali el-Asfar.

"Arputeaaparţineunuiom de stat important, dupăcîte am dedus din analizapreliminară a sarcofaguluişiainscripţiilor sale", a adăugat el.

Sarcofagulpoartăinscripţiihierogliferealizate cu scopul de a facilitacălătoriaînlumeamorţilor, potrivitcredinţelor din perioadafaraonică.

Peneledesenate o simbolizeazăpeMaat, zeiţaegipteană a dreptăţii, care cîntăreainimilemorţilor cu o balanţă, comparîndu-le greutatea cu aceea a uneipene, pentru a determinastatutulfiecăruidecedatînlumeamorţilor.

Descoperirea a avutlocîntr-un vechi sit funerar de pemalul occidental al complexului Luxor, înapropiere de un mormînt al administratoruluidepozitelorregineiHatşepsut, membră a dinastiei a XVIII-a, care a domnitînEgipt din 1502 î.e.n. pînăîn 1482 î.e.n.

Arheologiispanioli, care efectueazăsăpăturiîncomplexul Luxor de 13 ani, au descoperitanultrecutsarcofagul din lemn al unuibăiatînvîrstă de cinciani, datînd din timpuldinastiei a XVII-a.

Luxor, oraş din sudulEgiptului, care are circa 500.000 de locuitori, estecelebrupentrutemplele sale faraonice de pemalurileNilului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?