Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Expert: Chișinăul nu deține pîrghii de soluționare a provocărilor Tiraspolului

6 feb. 2014,, 17:50   Societate
3864 0
Foto: asm.md
Reținerea directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, dar și a celor șase militari moldoveni din rîndul pacificatorilor, de către miliția transnistreană, constituie niște acțiuni ilegale, concertate ale autorităților separatiste. Opinia aparține doctorului habilitat în politologie, vicedirector al Institutului de Cercetări Politice din cadrul AȘM, Victor Juc, și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit politologului, prin aceste acțiuni Tiraspolul își propune să compromită procesul de integrare europeană a țării și să distragă atenția Chișinăului de la problema majoră existentă între cele două maluri ale Nistrului.

„Prin aceste acțiuni concertate autoritățile transnistrene urmăresc două obiective, pe de o parte e vorba de tergiversarea parcursului european al țării și pe de alta – sînt acțiuni întreprinse în scopuri propagandistice ce țin de dezrădăcinarea populației din raioanele de est ale țării. Aceste acțiuni denotă că autoritățile tiraspolene nu doresc să negocieze”, a explicat Victor Juc.

Totodată, expertul este de părere că prin aceste mișcări, autoritățile separatiste încearcă să demonstreze Moscovei că lucrurile în regiune nu s-au schimbat. Politologul se arată convins de faptul că autoritățile de la Chișinău nu dețin pîrghii reale de soluționare a acestor probleme și afirmă că micile provocări din partea autorităților transnistrene vor continua și în acest an.

„Nu cred că este o comandă politică a Federației Ruse, mai degrabă Rusia susține aceste acțiuni, pentru că autoritățile transnistrene știu că nu vor fi sancționate în niciun fel. Autoritățile constituționale nu au pîrghii să intervină pentru a soluționa aceste probleme, nu au o strategie clară în acest sens. Formatul 5+2 este chemat să păstreze mai degrabă statu-quoul regiunii, decît să ducă la rezolvarea conflictului. Acest format trebuie reformatat”, a remarcat politologul.

Menționăm că ieri, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de miliţia transnistreană, fiind suspectat de contrabandă.

Totodată, au fost reținuți șase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii. Ulterior aceștia au fost eliberați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?