X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 174
Transnistria stiri: 1415

Ucraina trezește demonii „primăverii europene”

1 feb. 2014,, 14:08   Externe
8854 1
Foto: ruvr.ru
În toiul bătăliilor fără vărsare de sînge pentru noi pămînturi, se pare că strategii europeni pierd din vedere principala garanţie a oricărei victorii – spatele sigur.

Pe 29 ianuarie observatorul Guardian, Seumas Milne, a comentat în felul următor poziţia NATO faţă de evenimentele din Ucraina: „Orice dubii că eforturile UE de a se asocia cu Ucraina sînt strîns legate de strategia militară occidentală, au fost spulberate astăzi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat că acordul eşuat cu Ucraina ar fi devenit „un stimulent puternic pentru securitatea euroatlantică”.

În prezent, acordul UE cu Ucraina este vital şi pentru NATO. Ultimele războaie din Orient au fost nereuşite, nepopulare şi foarte costisitoare. Încheierea lor a mărit într-o serie de ţări europene tendinţa reducerii bugetelor militare. În Ucraina prezenţa NATO va fi justificată economic. În timpul expansiunii Europei spre est, condiţiile acordurilor cu noii membri şi parteneri în domeniul militar, garantează în mod tradiţional structurilor financiare şi economice ale UE capturarea unor noi pieţe şi resurse, alungarea concurenţilor exteriori şi suprimarea celor locali.

Însă în toiul bătăliilor fără vărsare de sînge pentru noi pămînturi, se pare că strategii europeni pierd din vedere principala garanţie a oricărei victorii – spatele sigur. Armatele de diplomaţi şi oficiali doresc să ajungă în est, lăsînd în spate corporaţiile transnaţionale şi băncile ţării destul de afectate. Popoarele lor au sperat că va avea loc un miracol, însă ţările sărace au rămas sărace. Şi nu toţi sînt dispuşi să se resemneze cu o asemenea situaţie. Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi, care seamănă foarte mult cu cele de la Kiev, au avut loc în toată Europa cu mult timp înainte de cele ucrainene.

Despre o primăvară europeană periculoasă a avertizat încă în luna martie în interviul acordat Spiegel, fostul premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. El a comparat radicalizarea actuală a stărilor de spirit din Europa cu anii 1930 şi a avertizat: „demonii nu au fost izgoniţi, ei pur şi simplu dorm”. Potrivit lui, „orice om care crede că veşnica problemă a războiului şi păcii în Europa a fost înmormîntată definitiv, face probabil o greşeală fatală”.

Probabil că tocmai o asemenea greşeală fac şi autorităţile europene, grăbindu-se să pună în aplicare un nou proiect geopolitic controversat. Susţinîndu-i deschis pe radicalii şi naţionaliştii de pe „frontul ucrainean”, ei trezesc inevitabil proprii „demoni”.

De altfel, conducerea UE consideră probabil că orice probleme interne ale Europei pot fi soluţionate de autorităţile financiare, care răspund de „asistenţa pentru săraci”, adică Comisia Europeană, BCE şi FMI.

Uniunea lor a fost numită cu cuvîntul rusesc troica. Troica rusească, este un atelaj cu trei cai, conceput special pentru călătorii rapide pe distanţe lungi. Troica europeană nu se poate lăuda cu o viteză mare şi cu victorii evidente. Carul greu al soluţionării problemelor europene se mişcă foarte încet. Oare trezindu-se, „demonii” europeni vor aştepta un final fericit?

Vadim Fersovici

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав