X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Găgăuzii l-au atenționat pe Leancă și Corman asupra AMENINȚĂRILOR la adresa independenței Republicii Moldova

22 ian. 2014,, 18:55   Societate
10685 17
Foto: resurs.md
„La reuniunea cu președintele Parlamentului, Igor Corman, și prim-ministrul Iurie Leancă, care a avut loc la Comrat, deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și-au exprimat în mod deschis preocupările în legătură cu posibila pierdere a suveranității Republicii Moldova”, a spus deputatul APG Ivan Burgudji, solicitat de NOI.md.

Potrivit deputatului, drept motiv pentru întîlnire a servit scandalul pe marginea referendumului programat pentru 2 februarie curent, scandal care, în opinia sa, este „umflat artificial” de către forțe ostile nu numai autonomiei, dar și Republicii Moldova în genere.

„Discuția a avut loc într-o atmosferă prietenoasă și constructivă, în liniște, fără isterie și acuzații reciproce. Deputații noștri le-au cerut înalților oaspeți să oblige instituțiile publice din Republica Moldova să respecte cu strictețe prevederile din statutul juridic al UTA Găgăuzia, care, subliniez, este o parte integrantă a Republicii Moldova. Da, opiniile noastre nu coincid în multe privințe. Oricum s-ar împotrivi președintele Parlamentului și prim-ministrul, referendumul nostru va avea loc în orice condiții. Punctul fără întoarcere deja a fost depășit”, a spus Ivan Burgudji.

„Acest lucru însă nu înseamnă că am fost non-convenționali în privința tuturor aspectelor. Am convenit, printre altele, să aducem legislația noastră în conformitate cu cea a Moldovei, în ce privește partea tehnică a desfășurării alegerilor. În plus, deja după plecarea oficialilor sesiunea a decis să amîne pe un timp congresul programat al deputaților de toate nivelurile din UTA Găgăuzia”, a adăugat Burgudji.

Însă după cum a explicat interlocutorul, unele întrebări le-au creat confuzie domnilor Corman și Leancă. Aceștia au ezitat și nu au putut răspunde în baza cărui fapt Procuratura Generală (deputații sînt convinși că la indicația de sus) a intentat dosar penal împotriva deputaților Adunării Populare a Găgăuziei sub pretexte inventate (astfel de articole în Codul penal al Republicii Moldova nu există). În plus, angajații poliției au fost impuși să-i cheme la interogatoriu. Și toate acestea se fac cu grave încălcări ale legii privind imunitatea deputaților.

„Însă cel mai tare înalții oaspeți au fost șocați de cea mai arzătoare întrebare pentru noi: oare președintele Parlamentului și prim-ministrul sînt garanți ai independenței țării lor? Și cum acest lucru se leagă cu tăcerea lor și lipsa totală de reacție la decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 5 decembrie despre prevalarea Declarației de Independență asupra Constituției? Pentru nimeni nu e un secret că problema denumirii limbii a fost doar un paravan în luarea acelei decizii. La fel nu e secret pentru nimeni în Moldova și faptul că Declarația de Independență a fost scrisă de un colaborator al serviciilor secrete române. Nu a urmat niciun răspuns, ceea ce nu poate să nu alarmeze”, a menționat Burgudji.

Politicianul de la Comrat a propus disecarea cîtorva momente: Curtea Constituțională a încălcat grosolan art.7 al Constituției Republicii Moldova, care prevede foarte clar că legile ei sînt mai presus de orice. Burgudji consideră că aceasta e doar prima ”floricică”. Societatea moldovenească a reacționat oarecum indiferent, ceea ce nu poate să nu sperie. Iar dacă așa ceva e posibil, ce fel de garanții există că mîine nu ne vom trezi că sîntem cetățeni ai României, prin decizia aceleiași instanțe, membrii căreia, în mod straniu, sînt cetățeni ai statului vecin? Or, noi doar am fost un timp în componența României? Nu ar fi un motiv? Ivan Burgudji a amintit și despre faptul că între Republica Moldova și România așa și nu a fost semnat Tratatul de bază.

„UTA Găgăuzia are dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își pierde statalitatea. Noi în niciun caz nu amenințăm și nu declarăm prin organizarea referendumului despre ieșirea din componența Republicii Moldova. Noi doar demonstrăm cum ar putea fi acest mecanism”, a subliniat Burgudji.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав