X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Vizita lui Iurie Leancă în România are loc pe fundalul acutizării relaţiilor între Chişinău şi Bucureşti

23 dec. 2013,, 12:35   Societate
2670 0
Foto: tvrnews.ro
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a plecat, luni dimineață, într-o vizită de lucru la Bucureşti, unde va avea o întrevedere cu omologul său român, Victor Ponta. Potrivit agenţiei "Infotag", vizita are loc pe fundalul acutizării relaţiilor între Chişinău şi Bucureşti, după un schimb de replici dure.

Săptămîna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate, Iurie Leancă a numit "inoportune" declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, care a declarat în ajunul summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Moldova". De asemenea, Leancă şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu vizita lui Băsescu la Chişinău direct de la Vilnius, care astfel a confirmat tendinţa Bucureştiului oficial de unire a celor două state.

"Declaraţiile domnului Băsescu creează probleme cruciale Republicii Moldova. Declaraţiile sale nu ne ajută, ci doar ne creează probleme suplimentare. Nu aş discuta acum acest subiect. Avem nevoie ca România să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să ne poată ajuta în realizarea obiectivului de integrare europeană. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă. Noi trebuie să rămînem un stat funcţional, să ancorăm Republica Moldova la un spaţiu al prosperităţii, al stabilităţii, cu un sistem funcţional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău", a declarat Leancă.

Oficialul a susţinut declaraţiile premierului României, Victor Ponta, care a spus că "declaraţia lui Băsescu toarnă apă la moară comuniştilor moldoveni". În ajunul vizitei lui Leancă la Bucureşti, consilierul preşedintelui României, Iulian Chifu, care este de originar din Moldova, l-a criticat pe premierul Moldovei, spunînd că Leancă "a pierdut şansa de a tăcea". "Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, în ajunul vizitei la Bucureşti se implică în politica românească. Păcat. A fost diplomat, se părea că are viitor. Încă nu se evidenţia, spunînd cine este bun şi cine rău la Bucureşti. Premierul moldovean, care este ajutat de toate instituţiile de stat ale României, a pierdut şansa de a tăcea, dacă cu adevărat nu înţelege ce se întîmplă la Bucureşti şi în regiune. Abţinerea de la comentarii ar fi fost mai oportună, în special, la o lună după eveniment. Gestul său, chiar dacă îl va ajuta la următoarea campanie electorală poate fi interpretat ca lipsă de caracter", a menţionat Chifu.

Totodată, pe 20 decembrie, la Bruxelles preşedintele României a susţinut propunerea de accelerare a procesului de semnare a Acordului de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. Băsescu a atras atenţia Uniunii Europene şi a Consiliului Europei asupra faptului ca la traducerea şi redactarea Acordului de asociere să se ținî cont de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova cu privire la declararea limbii române drept limbă de stat a Republicii Moldova.

Anterior, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, a numit "furtună într-un pahar cu apă" discuţiile despre unirea Romîniei și RM, pronunţîndu-se pentru ca aceste ţări să rămînă independente. Declaraţiile ambasadorului au fost criticate de Platforma civică "Acţiunea-2012". Activiştii organizaţiei au solicitat retragerea de la Chişinău a ambasadorului României, Marius Lazurcă, care, în opinia acestora, "nu participă în măsura potrivită la manifestaţiile pentru unirea celor două state românești şi nu susţine manifestaţiile unioniştilor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав