X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Duma de Stat a respins inițiativa de declarare persona non grata a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă

19 dec. 2013,, 12:01   Societate
2861 0
Foto: eurasianews.md
Duma de Stat a Federaţiei Ruse nu va solicita Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să-l declare pe primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, persona non grata în Rusia, pentru interdicţia de celebrare a Zilei Victoriei în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la REGNUM, Comitetul pentru CSI al Dumei de Stat a recomandat camerei inferioare a parlamentului să nu susţină această iniţiativă a deputatului din Partidul Liberal Democrat al Rusiei, Roman Hudeakov, care a calificat acţiunile edilului moldovean drept "o manifestare expresivă a politici anti-Rusia".

Prim-vicepreşedintele Comitetului pentru CSI, Oleg Lebedev (Partidul "Rusia Unită") a spus că "nimeni la Chişinău nu a anulat sărbătoarea Ziua Victoriei, aceasta urmînd să fie celebrată la complexul Memorial principal al gloriei militare din R.Moldova".

La rîndul său, comentînd iniţiativa lui Hudeakov, Dorin Chirtoacă a declarat că aceasta este "un rezultat al dezinformării".

"Nu propun decît celebrarea în paralel a Zilei Victoriei şi a Zilei Europei. Dacă pentru propunerea de celebrare în paralel a sărbătorilor ei ameninţă să mă declare persona non grata, atunci pentru anularea Zilei Victoriei ar fi cerut, probabil, executarea mea, sau altceva", a opinat Chirtoacă.

Lebedev a amintit, totodată, că în Moldova s-a interzis ca veteranii să primească medalii cu ocazia aniversării a 70-a a victoriei asupra fascismului. "Aceste probleme sînt mai mult decît stringente, le coordonăm cu MAE şi dacă vor apărea asemenea situaţii, vom reacţiona neapărat", a dat asigurări Lebedev.

De menționat că, nimeni în Moldova nu intenţionează să anuleze medaliile comemorative, care vor fi emise în CSI cu ocazia aniversării a 70-a a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar, potrivit preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în Moldova aceste medalii vor fi bătute conform legislaţiei locale, fără simbolurile comuniste - secera şi ciocanul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?