Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Americanii simt că ţara lor ÎŞI PIERDE INFLUENŢA în lume

5 dec. 2013,, 09:30   Externe
2666 0
Foto: podrobnosti.ua
Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, majoritatea americanilor estimează că influenţa ţării lor este în declin şi că SUA exercită o putere la nivel mondial mai redusă decît în trecut.

Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, majoritatea americanilor estimează că influenţa ţării lor este în declin şi că SUA exercită o putere la nivel mondial mai redusă decît în trecut, indică un sondaj al institutului Pew Research Center realizat pe un eşantion de peste 2.000 de persoane, în perioada 30 octombrie - 6 noiembrie.

Sondajl mai arată că majoritatea americanilor crede pentru prima oară că SUA ar trebui "să se ocupe de propriile lor afaceri" la nivel internaţional. "Pentru prima oară în aproape 40 de ani de sondaje, majoritatea persoanelor intervievate (53 %) consideră că SUA joacă un rol mai puţin important şi mai relevant la scară planetară decît cu un deceniu în urmă", subliniază Pew în studiul său. Această cifră este superioară cu 12 puncte în raport cu 2009 şi reprezintă mai mult decît dublu în raport cu 2004, în timpul administraţiei George W. Bush.

Circa 70 % dintre persoanele întrebate consideră, între altele, că SUA inspiră mai puţin respect decît în trecut, la niveluri similare celor de la finalul celui de-al doilea mandat al lui George W. Bush. Politica externă a actualului preşedinte Barack Obama este criticată vehement în studiu: 56 % o dezaprobă, faţă de 34 % care o susţin. "Americanii dezaprobă în special felul în care a gestionat situaţia în Siria, Iran, China şi Afganistan", continuă raportul.

Lupta antiteroristă apare ca unul dintre singurele domenii în care americanii care aprobă activitatea lui Barack Obama sînt mai numeroşi decît cei care o dezaprobă (51% faţă de 44%)

Alt aspect surprinzător al sondajului, pentru prima oară în ultima jumătate de secol, 52 % dintre persoanele intervievate estimează că SUA ar trebui "să se ocupe de propriile lor afaceri pe plan internaţional şi să lase alte ţări să încerce să se descurce mai bine decît ele însele", faţă de doar 38 % care cred contrariul.

Cei care cred că SUA acţionează prea mult pentru a încerca să rezolve problemele lumii (51 %) consideră în general că problemele de acasă, în special economia, ar trebui să fie dimpotrivă principala prioritate a administraţiei în exerciţiu.

Totuşi, 77 % dintre persoanele intervievate subliniază că schimburile şi legăturile comerciale cu alte ţări rămîn benefice ţări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?