X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Iurie Leancă: Vom face tot posibilul pentru ca relaţiile Moldovei cu Rusia să se consolideze

3 dec. 2013,, 14:59   Societate
3295 3
Foto: noi.md
"Vom face tot posibilul pentru ca relaţiile noastre cu Moscova nu doar să fie uniforme, ci şi să se dezvolte pe o linie ascendentă", a declarat luni seară prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV7.

Potrivit agenţiei "Infotag", întrebat dacă există posibilitatea ca Rusia să lanseze o propunere irezistibilă pentru Moldova cu două-trei luni înaintea semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, premierul a răspuns că autorităţile în exerciţiu "au reuşit să creeze o percepţie corectă a intereselor Moldovei atît în Vest, cît şi în Est".

"Spre deosebire de comunişti, noi am vorbit în acelaşi limbaj atît la Moscova, cît şi la Bruxelles. Putem garanta că un scenariu asemănător cu cel din Ucraina nu se va produce la noi", a declarat Leancă, arătîndu-se convins că "Moldova va putea demonstra că are relaţii civilizate cu Rusia".

Potrivit lui, modificări ce ţin de semnarea Acordului de asociere pot avea loc doar dacă în urma alegerilor viitoare cetăţenii vor considera că actuala coaliţie de guvernare nu este capabilă să transpună în viaţă interesele acestora.

"Pentru mine şi pentru viitorul ţării văd aici cel mai mare pericol. De aceea, în anul care a mai rămas pînă la alegeri trebuie să facem tot posibilul pentru a-i convinge pe cetăţeni că, deşi am comis şi noi gafe, am reuşit să ducem la bun sfîrşit multe lucruri. În aceste condiţii avem speranţa că multe se vor schimba în bine. Trebuie să ne concentrăm atenţia anume asupra schimbărilor reale din viaţa cetăţenilor", a subliniat Iurie Leancă.

Referindu-se la vizita în Republica Moldova a preşedintelui României, Traian Băsescu, care a sosit vineri în republică mai devreme decît delegaţia moldovenească de la Vilnius şi a reuşit să relateze despre succesele obţinute acolo, Leancă a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu această poziţie a şefului statului român, dar a precizat că nu doreşte să discute acest subiect.

"Nu-mi place aceasta şi nu am înţeles care a fost scopul acestei vizite, pentru ce a trebuit să ne devanseze. Noi înşine puteam spune ce am făcut şi cu ce ne-am ocupat acolo, cu atît mai mult că am avut o echipă mare de jurnalişti. Dar domnul Băsescu a menţionat că a sosit la Chişinău într-o vizită privată şi este dreptul său. Noi nu putem interzice nimănui să vină în Moldova", a spus şeful executivului.

Comentînd declaraţiile lui Băsescu referitoare la cel de-al treilea proiect al României după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană – unirea cu Republica Moldova, Leancă a menţionat că aceste declaraţii contravin poziţiilor oficiale ale celor două state.

"Chiar şi în România declaraţiile dumnealui au fost criticate dur. Ţin să subliniez că Republica Moldova este un stat independent, subiect al dreptului internaţional. Majoritatea covîrşitoare a cetăţenilor sînt de această părere. Aceasta este voinţa poporului şi noi trebuie să facem tot posibilul pentru a avea un stat funcţional şi pentru ca oamenii să se simtă la ei acasă", a spus Iurie Leancă, adăugînd că "asemenea declaraţii nu contribuie la consolidarea societăţii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав