X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Noul Regulament al Parlamentului restricționează drepturile opoziției – declarație

2 dec. 2013,, 14:50   Societate
3322 3
Foto: noi.md
Proiectul noului Regulament al Parlamentului se va reflecta negativ asupra activității opoziției, întrucît anumite prevederi ale documentului vin să îngrădească drepturile acesteia. Poziția aparține reprezentanților Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, care susțin că prevederile prin care sînt îngrădite drepturile opoziției au fost introduse intenționat.

„Credem că aceste restricționări au fost incluse intenționat, din cauză că există această opoziție neconstructivă, care zădărnicește activitatea parlamentului, dar aceasta nu este o explicație plauzibilă. Asta ține mai degrabă de o atitudine de revanșare sau de o atitudine prin care se încearcă penalizarea unor actori care se comportă în mod inadecvat” , opinează directorul CREDO, Sergiu Ostaf.

Potrivit lui Ostaf, reprezentanții opoziției vor fi dezavantajați prin faptul că va fi redus timpul alocat luărilor de cuvînt, ceea ce va diminua calitatea dezbaterilor din legislativ. Totodată, rolul opoziției în cadrul activității comisiilor parlamentare ar putea fi redus odată cu acordarea dreptului președintelui parlamentului de a atribui unei alte comisii decît cea de specialitate anumite proiecte.

„În Parlamentul Republicii Moldova există două grupuri mari de opoziție – cel care participă foarte activ în activitatea parlamentului, și al doilea grup – cel care zădărnicește activitatea legislativului. Aripa constructivă, în special din partea PCRM, nu reușește să-și asigure prezența și contribuția, din cauza Regulamentului actual al Parlamentului, care încearcă să creeze o viață mai dificilă pentru opoziție”, a menționat Ostaf.

Precizăm că proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului a fost adoptat deja în prima lectură. Documentul stabileşte mai multe interdicţii şi sancţiuni pentru deputați. Partidul Comuniștilor a fost împotriva adoptării documentului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?