X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Liberalii consideră că ANSA nu face faţă cerinţelor

29 noi. 2013,, 10:33   Politică
3921 1
Foto: georghebrega.com
Partidul Liberal consideră că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) nu este în stare să facă faţa obligaţiunilor sale şi propune ca o parte din competenţele agenţiei să fie transmise Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice. Corespunzătorul proiect de lege a fost înregistrat joi, în parlament, de către deputatul liberal, Gheorghe Brega.

Potrivit agenţiei "Infotag", liberalul a menţionat creşterea în ultimii ani a numărului de cazuri de salmoneloză. Astfel, în perioada 2000-2012 morbiditatea populaţiei prin salmoneloză a crescut de la 15,6 mii la 33,6 mii de cazuri la 100 de mii de oameni. De asemenea, s-a înregistrat creşterea numărului izbucnirilor de toxiinfecţii alimentare.

"Această situaţie în mare măsură este determinată şi de faptul că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, instituită în anul 2012 în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, nu-şi onorează pe deplin atribuţiile de inspecţie şi control în vederea garantării siguranţei produselor alimentare, inclusiv de origine animalieră, din motivul lipsei specialiştilor", a spus Brega.

Deputatul a opinat că "transmiterea unor competenţe de supraveghere a unităţilor de alimentaţie publică şi comerţ, inclusiv în şcoli şi grădiniţe, sub jurisdicţia Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice va preveni izbucnirea toxiinfecţiilor alimentare".

"În asemenea ţări ca Belgia, Italia, SUA, Austria, Spania, Irlanda ş.a. autoritatea de inofensivitate a circuitului alimentar se află în cadrul Ministerului Sănătăţii. Cu atît mai mult că acest fapt este recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)", consideră deputatul.

Comentînd la solicitarea agenţiei "Infotag" acuzaţiile la adresa ANSA, şeful acesteia, Gheorghe Gaberi, a spus că "agenţia a fost creată pentru înăsprirea controlului în domeniul securităţii alimentare, nu pentru împărţirea competenţelor cu alte autorităţi".

"Domnul Brega este prost informat. Să vină şi să vadă cu ce ne ocupăm, nu sîntem împotrivă", a replicat şeful ANSA.

Potrivit acestuia, "anterior informaţia cu privire la cazurile de îmbolnăvire era tăinuită, iar munca profesională a colaboratorilor ANSA a scos adevărul la suprafață".

ANSA a fost creată pe 16 ianuarie 2013 prin intermediul fuziunii Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală cu Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer. Principalele obligaţiuni ale agenţiei sînt asigurarea inofensivităţii produselor alimentare pe toate etapele lanţului alimentar. Printre funcţiile agenţiei se enumeră elaborarea, implementarea şi monitorizarea Planului naţional unic de control. Recent ANSA a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în subordinea guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав