X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Expert european: Nu văd ce beneficiu ar putea aduce Moldova Uniunii Europene, cu excepţia problemelor

27 noi. 2013,, 17:00   Politică
5798 5
Foto: graduateinstitute.ch
Republica Moldova nu este așteptată cu brațele deschise în Uniunea Europeană. Opinia aparține profesorului Andre Liebich, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istoria Războiului Rece şi în cea a Rusiei de după Primul Război Mondial și a fost expusă în cadrul unui interviu pentru România Liberă, relatează NOI.md.

Expertul european susține că Republica Moldova manifestă cu adevărat dorinţa de a adera la UE. ”Însă cred că UE este obosită de procesul de extindere, iar Moldova este oricum cea mai săracă ţară din Europa. Ultimul lucru de care Bruxelles-ul are nevoie este acela de a contracta încă o ipotecă grea. Este adevărat că e vorba de o ţară mică, nu costă mare lucru, dar nu văd ce Moldova ar putea aduce ca beneficiu UE. Cu excepţia problemelor!”, a subliniat Andre Liebich.

Istoricul susține că în cazul în care Republica Moldova va adera la UE, Transnistria se va separa. ”Transnistria va fi încurajată să-şi găsească propria sa cale. Chiar şi găgăuzii vor fi tentaţi să îşi declare propria lor independenţă. Acolo este o problemă asemănătoare cu cea cipriotă, de care cu adevărat Bruxelles-ul nu are nevoie. Ştiu că România ţine foarte mult ca Republica Moldova să fie integrată, însă acest lucru nu ţine doar de România. Celelalte ţări nu văd aderarea Moldovei ca pe o prioritate sau ca pe o dorinţă”, a adăugat Andre Liebich.

Cu toate acestea, unii dintre analiștii politici de la Chișinău consideră că Republica Moldova va deveni membră cu drepturi depline a UE în următorii 10-15 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?