X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Premierul Iurie Leancă susţine că statul trebuie să-şi reducă rolul în economie

26 noi. 2013,, 14:56   Societate
2669 3
Foto: noi.md
"Statul trebuie să-şi reducă rolul pe care-l joacă în economie şi să permită sectorului privat să se manifeste pe deplin", a declarat marţi, la deschiderea Conferinţei Internaţionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii "Competenţe, Competitivitate, Creştere", premierul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a menţionat că nu vede nicio raţiune economică sau politică în menţinerea prezenţei statului în sectoarele economice în care există deja o competiţie puternică între companiile private.

"Pe de o parte, trebuie să recunoaştem că un stat aflat în tranziţie nu este nici cel mai bun proprietar, nici cel mai bun manager. Mai mult, asumîndu-şi rolul de arbitru pe piaţă, statul trebuie să renunţe să mai fie şi jucător, deoarece tentaţiile ar fi prea mari în acest caz. Pe de altă parte, am o mare încredere în spiritul antreprenorial şi inovaţional din sectorul privat moldovenesc", a relatat şeful cabinetului de miniştri.

Iurie Leancă a menţionat că antreprenorii aşteaptă din partea statului înlăturarea piedicilor şi constrîngerilor, care încătuşează potenţialul economic al țării.

Premierul a precizat că guvernul acordă o mare atenţie îmbunătăţirii mediului de afaceri, precizînd că ÎMM-urile reprezintă soluţia magică pentru a putea pune bazele unui nou model de creştere economică. "Guvernul a aprobat Foaia de parcurs în vederea eliminării constrîngerilor în calea mediului de afaceri. Problemele dificile pentru rezolvarea cărora vom demonstra mai multă insistenţă ţin de eliberarea actelor permisive în construcţii, racordarea clădirilor la utilităţile publice, raţionalizarea controalelor din partea organelor de stat", a spus Leancă.

Premierul a ţinut să precizeze că în procesul de stimulare a mediului de afaceri prioritatea numărul unu o constituie reforma sistemului de justiţie.

"Pentru noi fortificarea supremaţiei legii este extrem de importantă. Cînd statul de drept lipseşte sau este slab, primii care suferă sînt companiile mici, adică cele care nu au resurse suficiente pentru a-şi promova interesele pe căi ocolite. Atunci însă cînd puterea legii este dominantă, ÎMM-urile au posibilitatea de a se apăra în faţa exproprierilor din partea statului şi concurenţei neloiale din partea jucătorilor de pe piaţă fără scrupule", a relatat premierul.

Iurie Leancă a menţionat că parafarea şi semnarea Acordului de liber schimb va deschide noi oportunităţi pentru mediul de afaceri moldovenesc, precizînd că după parafarea acordului la Vilnius autorităţile vor face public textul acestuia pentru a putea fi pus în discuţie de reprezentanţii mediului de afaceri.

Vicepremierul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că în opinia sa "coloana vertebrală a unei economii de piaţă sînt antreprenorii care pun suflet şi inteligenţă în tot ceea ce fac".

"În Moldova începe a funcţiona unul dintre principiile de bază ale UE – principiul solidarităţii. Faptul că printre principalii donatori ai Republicii Moldova se regăsesc partenerii noştri europeni demonstrează că noi sîntem prinşi în diverse circuite europene", a spus Lazăr.

Potrivit vicepremierului, principalul dezavantaj pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri puternic este piaţa internă mică.

"Însă din momentul în care va fi semnat Acordul de liber schimb cu UE nu vom mai avea acest dezavantaj. Vom fi parte a unei pieţe integrate cu 500 milioane de consumatori. Sarcina noastră este să valorificăm aceste oportunităţi", a precizat vicepremierul.

Conferinţa s-a desfăşurat în contextul primei ediţii a Săptămînii Europene a ÎMM-urilor, care are loc în perioada 25-30 noiembrie. Cu acest prilej, la Chişinău şi în majoritatea centrelor raionale sînt organizate 44 de evenimente cu scopul de a sprijini întreprinderile mici şi de a încuraja spiritul antreprenorial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав