Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Ianukovici a fost acuzat de o înţelegere politică cu Rusia în valoare de 20 miliarde

23 noi. 2013,, 09:00   Externe
5136 7
Foto: money.ro
Liderul fracțiunii opoziției ucrainene "Patria", Arseni Yatsenyuk, a declarat că președintele ucrainean Viktor Ianukovici a "negociat" cu Putin obţinerea a 20 de miliarde dolari, o parte din bani urmînd să fie utilizaţi pentru realegerea sa în funcţia de președinte în 2015, informează "Interfax".

În schimbul banilor, Ianukovici ar fi refuzat să semneze acordul dintre Ucraina și UE. "Ianukovici a negociat pentru el însuși garanții electorale pentru un al doilea mandat în 2015 și recunoașterea acestuia de către Federația Rusă", - a declarat Yatsenyuk, adăugînd că, în plus față de aceasta, președintele "a negociat pentru el și anturajul său prețuri mai mici pentru gazul rusesc."

Pe de altă parte, publicaţia LB.ua arată că, într-o conversație cu președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, Ianukovici s-a plîns de imposibilitatea semnării acordului cu UE "din cauza presiunilor economice și a șantajului practicat de Rusia."

Pe 21 noiembrie guvernul ucrainean a anunțat suspendarea pregătirilor pentru semnarea unui acord de asociere cu UE. Guvernul a anunţat că a luat decizia "în scopul asigurării securităţii naționale și economice a Ucrainei."

Acest lucru a stîrnit indignarea cetățenilor ucraineni - în seara de joi și de vineri noapte, la Kiev și Lviv, au fost avut loc proteste de stradă la care au participat cîteva mii de oameni. Opoziția intenționează să organizeze un alt marş de protest, vineri seara, pe 22 noiembrie.

Acordul între Ucraina și UE trebuia să fie semnat la summit-ul de la Vilnius de la sfîrșitul lunii noiembrie 2013. Printre altele, acesta include dispoziții privind zona de liber schimb. Una dintre condițiile pentru semnarea acordului a fost eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko, care în Europa este considerată un prizonier politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?