X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Expert: Moldova poate oferi UE un nou conflict armat

21 noi. 2013,, 11:45   Societate
19644 11
Foto: newscom.md
"Moldova este capabilă să-i ofere Uniunii Europene un nou conflict armat", consideră realizatorul de filme documentare Serghei Tcaci.

Solicitat de agenţia "Infotag", Tcaci a spus că regiunea se poate transforma într-un focar serios de tensiune, avînd în vedere reacţia Rusiei la aşteptările Moldovei în legătură cu summitul de la Vilnius.

"Nici cei care rîvnesc unirea celor două state româneşti nu dorm. Dacă ar fi finanţaţi bine, oamenii pot fi uşor răzvrătiţi. Conflictele "îngheţate" pot izbucni cu o nouă putere. Aşa că Moldova este în măsură să ofere un nou conflict UE. Decizia de înfiinţare a posturilor migraţionale pe Nistru deja a fost luată. Moldova este o ţară mică, dar care poate aduce multe "surprize neplăcute", a opinat Tcaci.

Documentaristul este convins că niciodată nu a fost vorba despre acordarea statutului de membru al UE Moldovei.

"Iar "asocierea" este un proiect geopolitic. Scopul acesteia este destabilizarea situaţiei în ţările Parteneriatului Estic. A fost clar din start că se începe munca în statele puternic influenţate de Rusia. Să schimbi situaţia într-o asemenea ţară, să o întorci spre Vest, înseamnă să o destabilizezi", a afirmat expertul, considerînd că Republica Moldova, în acest caz, este un instrument de influenţă asupra Rusiei, în primul rînd, în problemele energetice.

"Există două sarcini principale: diminuarea influenţei Gazprom-ului şi reducerea preţurilor la resursele energetice, folosind Moldova ca material, dar şi darea peste cap a ideii Uniunii Eurasiatice a lui Vladimir Putin. Niciun fel de proiecte de integrare noi în spaţiul fostei URSS – aceasta este lozinca principală a Parteneriatului Estic”, a conchis Tcaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав