Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Bulgaria: Președintele respinge legea care oferea dreptul la reședință permanentă în schimbul unei investiții

9 noi. 2013,, 08:30   Externe
3172 0
Foto : aboutvarna.com
Președintele bulgar Rosen Plevneliev a impus un veto asupra legii care permitea acordarea străinilor dreptul la reședință permanentă și cetățenia bulgară în schimbul unei investiții sau al unui depozit bancar.

Parlamentul bulgar a adoptat în octombrie o serie de amendamente la legea cetățeniei bulgare care permiteau obținerea de către străini a dreptului la reședință permanentă în schimbul unui depozit bancar de 511.000 de euro (un milion de leva). Suma trebuia depusă într-o bancă pe termen de 5 ani. Mai mult, potrivit legii, cetățenia bulgară putea fi obținută de un investitor străin care a investit cel puțin 511.000 euro într-o societate din industrie, infrastructură, transport sau turism, cu condiția ca acesta să aibă o reședință permanentă de cel puțin un an.

Cetățenia bulgară dă dreptul la călătorie liberă în UE și la acces la piața comunitară a muncii, începînd din anul 2014.

Președintele Rosen Plevneliev insistă însă că acordarea de cetățenie bulgară nu se poate face doar pe motive economice. În opinia sa, în varianta adoptată de parlament legea reprezintă o amenințare la securitatea națională. Potrivit Constituției, după vetoul prezidențial, legea se întoarce în parlament, unde trebuie supusă unui nou vot.

Parlamentarii sînt cei care vor decide dacă vor introduce modificări sau o vor adopta în varianta inițială, iar după cel de al doilea vot șeful statului este obligat s-o promulge, fără să aibă dreptul la un nou veto.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?