Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Una dintre cele mai puternice furtuni din istorie face ravagii în Filipine: valuri de cinci metri şi vînturi de 380 km/oră

8 noi. 2013,, 10:55   Externe
2834 0
Foto: gandul.info
Unul dintre cele mai puternice taifunuri înregistrate vreodată în istorie a lovit sudul Filipinelor vineri dimineaţă, iar meteorologii avertizează că daunele vor fi „catastrofale”. Vînturile ating o viteză de 380 de kilometri pe oră la rafală - foarte puţine construcţii pot rezista la această intensitate, spun specialiştii.

Pe baza imaginilor surprinse din satelit, meteorologii susţin că taifunul Haiyan este unul dintre cele mai puternice din istorie. Şcolile şi toate instituţiile publice au fost închise în Filipine, iar mii de persoane au fost evacuate. Centrul de Avertizare de Taifun din Marina Americană a anunţat vineri dimineaţă că a înregistrat o viteză medie a vînturilor de 314 kilometri pe oră, aceasta ajungînd pînă la 380 de kilometri pe oră la rafală. „Vînturi cu viteza de 314 kilometri pe oră... nu există prea multe clădiri care au fost construite pentru a rezista la asemenea vînt”, explică Jeff Masters, meteorolog specializat în uragane.

„Am auzit de la colegii din oraşul Tacloban că au văzut foi de tablă zburînd exact ca nişte zmei. Drumurile sînt toate inundate”, spune pentru BBC Mai Zamora, voluntar din cadrul asociaţiei World Vision, care se află acum în insula Cebu din Arhipelagul Filipinez.

Localnicii numesc taifunul Yolanda. Vînturile puternice au creat şi valuri uriaşe, de pînă la cinci metri, care au lovit deja insulele Leyte şi Samar, transmite Reuters.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?