Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Moldovenii doresc în UV, dar sînt tîrîți în UE

8 noi. 2013,, 03:08   Politică
11630 18
Foto: ruvr.ru
Aproape jumătate din populația Republicii Moldova optează pentru Uniunea Vamală. Acestea sînt rezultatele sondajului fundației Vox Populi. Cu toate acestea, ratingul actualului guvern, care promovează în mod activ integrarea europeană a scăzut în mod semnificativ. Potrivit analiștilor, aceste rezultate ar trebui să determine alianța de guvernare să țină seama de opinia propriului popor.

Societatea moldovenească este una divizată. Potrivit sondajului de opinie din noiembrie, în cazul în care în acest week-end ar avea loc referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, 43,2 % din respondenți ar vota "pro".

Între timp, autoritățile, ignorînd opinia publică, prezintă asocierea Moldovei cu UE ca singura posibilă. Unul dintre liderii alianței de guvernare, Ion Hadîrcă, a spus :

"Europa este cu noi! A fi european nu este un atribut geografic, este leagănul neamului nostru. Nu poate fi schimbată de toboșari, nici de embargouri. Noi am ales să fim europeni. Pentru a scăpa de toate acestea, a scăpa de robie, de comunism! "

Cu toate acestea, ratingul Alianței de guvernare, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, a scăzut în mod semnificativ, iar al președintelui Nicolae Timofti nu depășește 3 % . Iar popularitatea Partidului Comuniștilor, aflat în opoziție, care pledează pentru relații mai strînse cu Rusia, dimpotrivă, a crescut. În Partidul Comuniștilor au încredere aproape 30 % dintre cetățeni. Într-o astfel de situație, potrivit experților, în viitoarele alegeri parlamentare Alianța ar putea pierde puterea. Realizînd acest lucru, Chișinăul oficial a devenit mai atent în formulări.

Astfel, unul dintre fondatorii Alianței, ex-prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, într-un interviu pentru un post de televiziune din Moldova a declarat pe neașteptate prietenie cu Rusia:

"Moldova Europeană nu este o țară care este împotriva Rusiei. Din contra, aceasta este o țară puternică, care trebuie să construiască relații nu doar bune, dar foarte bune cu Rusia. Acestea nu sînt cuvinte, este ceea de ce avem nevoie".

Cu toate acestea, autoritățile moldovene nu acordă prea multă atenție rezultatelor sondajelor de opinie publică. Ele sînt preocupate cu pregătirile pentru summit-ul UE " Parteneriatul Estic " , unde Moldova intenționează să ajungă la un acord privind asocierea și comerțul liber cu UE.

Însă, semnarea diferitor acorduri și apartenența la Uniunea Europeană – nu sînt una și aceeași. Potrivit politologului Serghei Ilcenko, șansele R. Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al UE sînt practic egale cu zero:

"Cît privește o intrare la scară largă a Republicii Moldova în UE, în viitorul apropiat eu nu o văd. Și problema este țara însăși. Ea nu corespunde deloc standardelor europene".

Experții recunosc că oficialii europeni pot ține Moldova în "sala de așteptare" cît vor dori. Țara nu va beneficia de careva bonusuri de peurma acestei cooperări. Iar divizarea definitivă a societății și posibila pierdere a Transnistriei reprezintă un scenariu foarte real.

Serghei Țurcanu
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?