X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Sondaj: Moldovenii optează pentru integrarea R.Moldova în UE (VIDEO)

6 noi. 2013,, 12:55   Societate
4813 2
Foto: noi.md
Dacă duminica viitoare ar avea loc un eventual referendum și ar trebui de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică, 42% dintre respondenții unui sondaj prezentat astăzi de către Asociația Sociologilor și Demografilor optează pentru UE, iar 38% - pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Totodată, fiecare a cincea persoană nu a fost în stare să spună clar pentru ce ar opta, transmite NOI.md.

Doar circa 1/3 dintre cei intervievaţi se consideră suficient de bine informaţi ca să-şi facă o opinie despre UE şi integrarea europeană a Republicii Moldova. 71% – consideră că ar trebui să fie mai bine informaţi despre efectele integrării R. Moldova în UE, 70% – cred că autorităţile şi partidele politice au obligaţia să discute cu cetăţenii despre avantajele şi dezavantajele integrării europene, dar nu să speculeze politic pe această temă și 65% – doresc să cunoască mai multe date concrete referitoare la proiectele europene realizate pînă în prezent în ţară.

În cazul în care respondenţii ar fi puşi în situaţia de a se pronunţa duminica următoare pe marginea problemei privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 46% dintre ei ar vota pro, 21% – împotrivă, iar 13% – nu ar participa la vot. Totodată, 20 % dintre respondenţi nu au fost în stare să spună clar pentru ce ar opta ei în cadrul unui eventual referendum.

Cît privește atitudinea populaţiei cu privire la o eventuală aderare a R. Moldova la Uniunea Euroasiatică – 43% din cei chestionaţi s-au pronunţat pro, 24% – împotrivă şi doar 7% dintre ei nu ar participa la vot. 17% dintre intervievaţi nu s-au putut pronunţa în acest sens. Desigur, există şi un grup de persoane care nu ştiu ce reprezintă Uniunea Euroasiatică (9%).

Respondenţilor, de asemenea, li s-a propus o întrebare de pronostic cu privire la caracterul modificărilor ce s-ar produce în viaţa societăţii moldoveneşti în anumite domenii în cazul aderării R.Moldova la UE sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Astfel, în cazul aderării R.Moldova la UE populaţia aşteaptă prioritar schimbări pozitive în dezvoltarea infrastructurii – 59,3%, în medicină – 52,4%, în ştiinţă – 50,5%, în învăţământ – 49,6%, în cultură – 47,4%, în combaterea corupţiei – 47,2%, în justiţie – 45,7%. Referitor la aderarea R.Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, populaţia aşteaptă prioritar schimbări pozitive în sfera economică a satului – 52,7%, în soluţionarea conflictului transnistrean – 49,5%, în sfera economică a oraşului – 47,7%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?