X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Erupţiile vulcanice pot fi prognozate

4 noi. 2013,, 09:30   Ştiinţă şi IT
4745 0
Foto : wallplanet.ru
Comportamentul vulcanilor era considerat timp îndelungat imprevizibil. Cercetătorii moscoviţi infirmă, însă, acest punct de vedere. Ei au elaborat un model matematic al erupţiei vulcanice, graţie căruia poate fi stabilit gradul de activitate, ceea ce înseamnă că poate fi stabilit riscul pe care îl reprezintă vulcanii.

0Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Geologie a Institutului de Mecanică a Universităţii Lomonosov din Moscova au dezvoltat un model de măsurare a parametrilor unui vulcan, care arată gradul de activitate al proceselor seismice din interior.

0Pe baza compoziţiei chimice şi proprietăţilor substanţelor eliberate de erupţii cercetătorii pot să afle procesele care au loc în interiorul vulcanului, iar cu ajutorul unor modele matematice pot prognoza comportamentul lui.

„Comparînd datele compoziţiei chimice ale rocilor magmatice cu modelul nostru putem estima dimensiunea canalului prin care magma se ridică. Acest lucru ne ajută să evaluăm efectul unui posibile erupţii și viteza cu care magma se ridică la suprafaţă vulcanului”, spune Oleg Melnik, şeful Laboratorului de la Institutul de Mecanică.

Aceste informaţii sunt extreme de preţioase atunci cînd se decide evacuarea oamenilor din zonă. Graţie acestui program, cercetătorii pot afla condiţiile în care s-a format magma în vulcan. De asemenea, studierea unor cristale oferă informaţii despre temperatura magmei şi modul de schimbare a presiunii în timpul erupţiei. Iar pînă la estimarea exactă a proceselor seismic nu e decît un pas, afirmă cercetătorii.

Pentru a testa modelul lor, oamenii de ştiinţă au mers în Peninsula Kamceatka din Extremul Orient al Rusiei la vulcan Bezîmiannîi.

„Am reuşit să stabilim adâncimea la care se află focarul erupţiei şi cantitatea de magmă acumulată. Prin urmare, comportamentul vulcanului poate fi prognozat destul de exact”, a menţionat Oleg Melnik.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?