X 
Arşiţa stiri: 233
Transnistria stiri: 1423
Preşedintele stiri: 4130

A doua întîlnire dintre Leancă şi Şevciuk, cu acuzații dure

31 oct. 2013,, 17:00   Politică
5351 2
Foto: jurnal.md
Premierul Iurie Leancă s-a întîlnit pe 30 octombrie în Germania cu șeful administrației de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, în cadrul unei conferințe internaționale. A doua întîlnire dintre premier şi liderul separatiştilor s-a lăsat cu acuzaţii dure din ambele părţi.

Premierul Leancă a remarcat înrăutățirea situației în Zona de Securitate și a cerut cu insistență participanților la negocierile în formatul 5+2 să desfășoare fără întîrziere o misiune internațională de monitorizare pentru a identifica și înlătura focarele de tensiune.

Prim-ministrul a subliniat că problema cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din regiune este comerțul și a adăugat că pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stînga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană.

„Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a afirmat Iurie Leancă. În acest context, premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, activitatea căruia să fie direct supervizată de conducere.

Pe de altă parte, Evghenii Şevciuk a reproşat din nou Guvernului de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană duce la tensionarea situaţiei din zona de securitate.

„Cu regret, se creează impresia că cineva încearcă să creeze un sistem de înădușire a economiei transnistrene. Se pare că prin acțiuni unilaterale Transnistria este lipsită de dreptul la comerțul liber, este blocat transportul aerian, fluvial și de pasageri. Interesele egoiste ale unor actori privind soluționarea problemelor politice prin intermediul presiunii economice și prin impunerea condițiilor nu aduc progrese, ci aprofundează și mai mult divergențele. Oare cineva chiar crede că în condițiile unei crize provocare în Transnistria toți trebuie să se dea la o parte în fața dificultăților? De ce noi trebuie să ne încredem în declarațiile că totul va fi bine? Noi avem experiența anului 2006, cu misiunea EUBAM și noile reguli ale RM, după care situația s-a înrăutățit, nu invers! Am pierdut întregi sectoare economice. Cine răspunde pentru deciziile politice care înrăutățesc posibilitățile economice ale Transnistriei?”, a adăugat Șevciuk.

Referitor la dialogul cu autoritățile de la Chișinău, Șevciuk a declarat că situația bate pasul pe loc.

„Starea lucrurilor nu este cu mult mai bună decît anul trecut, cînd au fost punctuate multe intenții (transportul, telecomunicațiile, televiziunea). Totuși în afară de înțelegerile privind transportul feroviar nu am obținut progresul dorit. Mai mult, chiar se observă o înrăutățire în urma acțiunilor unilateral în zona de securitate: posturi noi, sporirea numărului de polițiști la Bender, tentativele de reținere și chemare a cetățenilor transnistreni în RM, presiunea economică etc”, a declarat Șevciuk.

În cadrul unei alte întrevederi cu participarea reprezentanților în formatul 5+2 de negocieri, actorii internaționali au îndemnat autoritățile de la Tiraspol să țină cont de evoluțiile din regiune, astfel încît Transnistria să nu deriveze în autoizolare.

Ulterior, Leancă și Șevciuk au avut în întîlnire la care a participat și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, dar și Ministrul de Stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав