X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Șeful interimar al delegaţiei UE în Moldova: Corupţia este una dintre problemele de bază ale Moldovei

31 oct. 2013,, 10:15   Societate
3010 1
Foto: youtube.com
Şeful interimar al delegaţiei UE în Moldova, Witcher Slagter, a numit corupţia una dintre problemele principale ale Moldovei.

Potrivit Agenţiei "Infotag", miercuri, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului Twinning "Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova", acesta a spus că "o problemă la fel de importantă este administrarea corectă, aceasta fiind un instrument efectiv în lupta cu corupţia".

Potrivit lui, "oamenii îşi doresc ca conducerea să fie una profesională, să repartizeze şi să preţuiască banii, dar nu să-şi cumpere maşini scumpe, ca conducerea să elaboreze cu iscusinţă planuri de viitor şi să le finanţeze".

"Toate aceste elemente sînt importante pentru o guvernare corectă", a spus Slagter, menţionînd că "delegaţia UE în R.Moldova există pentru a ajuta Moldova să devină un stat european modern".

Potrivit lui, "nu a mai rămas mult pînă la summitul de la Vilnius, cînd Moldova va intra în familia europeană şi va începe să respecte normele europene.

"Adaptarea la standardele europene înseamnă modernizarea ţării, în care corupţia va fi înlocuită de corectitudinea sistemului judecătoresc, în care va exista un guvern profesionist şi va fi transparenţă în activitatea acestuia", a spus el.

Slagter a spus că " summitul de la Vilnius va îmbunătăţi relaţiile Moldovei cu UE, oamenilor le va fi mai uşor şi mai simplu să călătorească".

"UE va oferi Moldovei suportul necesar, alocînd 100 mil. euro pentru realizarea tuturor proiectelor şi reformelor. În 2014 vom aloca 60 mil. euro pentru lupta cu corupţia", a spus acesta, adăugînd că "oamenii au dreptul să ştie pentru ce sînt cheltuiţi banii, dacă sînt repartizaţi corect".

În opinia lui Slagter, "respectarea normelor europene şi adaptarea la standardele UE vor permite R.Moldova nu doar să lichideze corupţia, dar şi să dezvolte cultura politică din ţară".

"Proiectul Twinning permite monitorizarea cheltuielilor publice şi planificarea acestora", a concluzionat Wicher Slagter.

Proiectul Twinning "Consolidarea managementului financiar public în Republica Moldova" este finanţat de Uniunea Europeană. Costul acestuia este de 1,5 mil. euro. Acesta este realizat de Ministerul Finanţelor din Republica Moldova în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Management Financiar din Suedia şi Academia Naţională de Finanţe şi Economie din Olanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?