Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

În următorii ani Moldova dorește să ajungă în top 50 a clasamentului ”Doing Business”

30 oct. 2013,, 12:21   Economie
3535 0
Foto: noi.md
În anii următori Republica Moldova își propune să ajungă în top 50 a ratingului ”Doing Business”, de aceea Ministerul Economiei consideră insuficientă urcarea în ultimul clasament cu doar cinci poziții – de pe locul 83 pînă pe locul 78. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, transmite NOI.md. Oficialul a subliniat că în Moldova mai există multe bariere obiective în calea atragerii investițiilor, iar pentru înlăturarea lor și îmbunătățirea mediului de afaceri e nevoie de voință politică.

Valeriu Lazăr a menționat că pentru înlăturarea constrîngerilor critice în calea dezvoltării unui mediu de afaceri favorabil, în primul rînd, trebuie de schimbat mentalitatea instituțiilor de stat, care trebuie să fie deschise pentru business și să realizeze măsurile stabilite. Potrivit ministrului Economiei, există legi bune, programe și strategii. Instituțiile de stat știu ce și cum au de făcut, însă nu toate sînt dispuse să transpună aceasta în practică. Valeriu Lazăr a menționat că pentru a-și îmbunătăți situația în următorul clasament ”Doing Business” Moldova trebuie să realizeze măsurile stabilite, cel mult, pînă la sfîrșitul trimestrului I al anului 2014, deoarece termenul limită pentru includerea rezultatelor reformelor în rating este luna aprilie 2014.

La rîndul său premierul, Iurie Leancă, a salutat urcarea Moldovei în clasamentul ”Doing Business 2014”, însă a menționat că acest rezultat este insuficient, de aceea este necesar de impulsionat eforturile în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și cel investițional. Iurie Leancă a subliniat că pozițiile ocupate de Moldova în ratingul ”Doing Business” și alte clasamente sînt importante pentru percepția țării, or, locul ocupat este luat în calcul la analizarea riscurilor de către potențialii investitori. Totodată, premierul a menționat că este extrem de important ca mediul de afaceri în Moldova într-adevăr să se îmbunătățească, iar instituțiile de stat să contribuie la dezvoltarea businessului, nu să creeze bariere. Iurie Leancă a propus ca Guvernul să examineze, lunar, rezultatele implementării acțiunilor prevăzute de Foaia de parcurs privind înlăturarea constrîngerilor critice în calea dezvoltării unui mediu de afaceri favorabil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?