X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Iurie Leancă şi Catherine Ashton au discutat ca prevederile acordului de asociere şi liber schimb să se extindă şi asupra Transnistriei

25 oct. 2013,, 10:32   Societate
2752 3
Foto: flux.md
Premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton au discutat joi, la Bruxelles, ca prevederile Acordului de Asociere şi Liber Schimb să se extindă şi asupra regiunii din stînga Nistrului.

Potrivit Agenţiei "Infotag" care face referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, părţile au discutat despre parafarea celor două acorduri la summitul de la Vilnius, fiind abordat subiectul extinderii acestor noi mecanisme pe întreg teritoriul ţării, inclusiv pe malul stîng al rîului Nistru.

Premierul a accentuat importanţa ca mediul de afaceri şi locuitorii din regiunea transnistreană să beneficieze pe deplin de pe urma intrării în vigoare a acestor acorduri.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre faptul că partenerii europeni au confirmat extinderea pînă la sfîrşitul anului 2015 a preferinţelor comerciale autonome pentru companiile transnistrene.

Oficialii au evaluat realizările agendei europene a Republicii Moldova şi au trasat priorităţi înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, dar şi agenda post-Vilnius. Elementele-cheie continuă să fie parafarea Acordului de Asociere şi semnarea acestuia pe mandatul actualei Comisii Europene, dar şi constatarea Comisiei Europene privind îndeplinirea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. După întrevedere, premierul a vizitat expoziţia de pictură semnată de artişti plastici moldoveni de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Expoziţia are genericul "Artists building trust" şi este vernisată în incinta sediului Parlamentului European. Mesajul expoziţiei este că arta e o cale de comunicare pentru rezolvarea conflictelor şi încurajează dialogul şi schimbul de idei.

Prim-ministrul Iurie Leancă participă joi şi la summitul Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bruxelles şi a cărui membru este şi PLDM, partidul din care face parte premierul Iurie Leancă.

La reuniune sînt prezenţi Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Cancelarul german Angela Merkel, Preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi alţi oficiali de rang înalt din statele Uniunii Europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав