Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Partenerii de dezvoltare: Dacă Moldova nu va lupta cu corupţia, va cădea în capcana sărăciei

22 oct. 2013,, 10:07   Societate
2472 1
Foto: noi.md
Dacă Moldova nu va lupta cu corupţia şi nu va atrage destulă atenţie reformelor în sistemul juridic, există riscul ca aceasta să cadă în capcana sărăciei. Astfel au opinat luni majoritatea partenerilor de dezvoltare europeni şi internaţionali ai RM în cadrul conferinţei "Moldova: justiţia împotriva corupţiei".

Potrivit Agenţiei "Infotag", forumul a fost organizat de Ministerul Justiţiei, în colaborare cu Ambasada SUA în RM, Asociaţia birourilor de avocaţi din SUA "Rule of Law Initiative" (ABA ROLI) şi Consiliul Europei.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în RM, William H.Moser, a comunicat că conducerea ţării sale susţine pachetul de iniţiative legislative pentru lupta cu corupţia, adoptat săptămîna trecută de Cabinetul de Miniştri şi înaintat Parlamentului RM.

"Corupţia larg răspîndită este nu doar problema executivului ci şi a întregului stat democrat. Acest fenomen reprezintă un obstacol pentru dezvoltare. Corupţia în judecătorii şi în organele de drept, însă, înseamnă pieirea întregului stat de drept", a spus diplomatul, menţionînd că "fără supremaţia legii Moldova nu va putea deveni o democraţie înfloritoare, iar apartenenţa acesteia la piaţa de liber schimb, în astfel de condiţii, este inadmisibilă".

"Dacă intenţiile Moldovei de aderare la UE sînt serioase, atunci ea trebuie să lupte cu corupţia. Funcţionarii de stat, indiferent de postul pe care îl ocupă, trebuie să fie traşi la răspundere pentru corupţie, dacă a avut loc şi a fost demonstrată. Organele competente trebuie să persecute şi să pedepsească oficialii care au încălcat legea", a mai adăugat diplomatul. Potrivit lui Moser, Moldova trebuie să aprobe un pachet de legi care vor înăspri răspunderea pentru corupţie.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene în RM, Pirkka Tapiola, este convins că după 22 de ani de guvernare independentă conducerea Moldovei trebuie să realizeze seriozitatea problemei în privinţa luptei cu corupţia.

Acesta a menţionat că din bugetul UE pentru implementarea măsurilor de contracarare a corupţiei se vor aloca 60 mil. euro, dintre care, pînă la sfîrşitul anului vor fi transferate primele 15 mil. euro.

"Întrebarea de bază este ce şi cum de schimbat. Am observat că în relaţiile business-politică nu există transparenţă, acelaşi lucru se atestă şi în sistemul de justiţie. Există cazuri cînd judecătoriile încearcă să ocupe o poziţie de neutralitate, însă se întîmplă că acestea devin un instrument sau un mijloc de răfuială", a spus diplomatul, explicînd că UE încearcă să avertizeze Moldova despre faptul că fără schimbări de sistem în sfera juridică, fără o luptă activă cu corupţia, reformele nu vor avea succes.

Parlamentul trebuie să adopte, în cadrul celei mai apropiate şedinţe, pachetul de acte normative care vor înăspri lupta cu corupţia, în special, în sistemul judecătoresc. Astfel, funcţionarului de stat condamnat anterior îi va fi interzis să ocupe posturi în domeniul justiţiei pe o perioadă de 15 ani, în cazurile speciale, va fi privat de dreptul de a activa. Pentru a fi angajaţi, candidaţii pentru posturile de judecători şi procurori vor trece testarea cu poligraf, în Codul Penal se va introduce termenul de "îmbogăţire ilicită", din momentul introducerii acestui termen, dacă oficialul nu va putea demonstra legalitatea averii sale, aceasta automat va fi confiscată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?