X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Moldova va obliga cetățenii străini să renunțe de la cetățenia străină în favoarea celei moldovenești

21 oct. 2013,, 10:37   Societate
6596 1
Foto: justice.gov.md
Parlamentul a aprobat vineri, în prima lectură, modificările la Legea cetățeniei RM, prin care persoanele cu cetățenie străină sînt obligate să renunțe la cetățenia dublă.

Potrivit ”Infotag”, în cadrul prezentării proiectului de lege, viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a menționat că ”acest document va ajusta legislația la Constituția RM, deoarece sînt elaborate mecanisme prin care un șir de instituții de stat vor putea refuza acordarea cetățeniei persoanelor străine, în timp ce anterior aceasta era prerogativa exclusiv a președintelui țării”.

”În actuala redacție sînt indicate toate categoriile de cetățeni străini care pot obține cetățenia RM. Sînt indicate condițiile de naturalizare și mecanismele de calculare a timpului pentru acordarea ulterioară a cetățeniei”, a menționat Eșanu.

Proiectul de lege a fost criticat de opoziție și de majoritatea de la guvernare, care consideră că documentul contravine convențiilor internaționale la care face parte Moldova.

Deputatul PCRM Miron Gagauz a atras atenția asupra prevederii proiectului potrivit căreia, cetățenii străini obțin cetățenia RM în cazul pierderii cetățeniei lor sau în caz de renunţare la cetățenia altui stat, cu excepția cazurilor cînd acest lucru este imposibil.

”Atunci cînd obținem cetățenia României, Bulgariei sau a Ucrainei noi nu refuzăm la cetățenia RM, iar în acest caz introducem așa norme, care încalcă drepturile omului. Sînt standarde duble, or, dacă un cetățean al României va dori să obțină cetățenia RM, veți vi obligați să-i refuzați”, a spus Gagauz.
De aceeași părere este și vicepreședintele parlamentului, Andrian Candu, care a menționat că legialația RM nu interzice cetățenia dublă.

”Moldova a aderat la Convenția privind cetățenia multiplă, iar prin acest proiect reiese că noi încălcăm legea, deoarece nu putem impune cetățenii străini să urmeze o lege, iar proprii cetățeni – altă lege”, a explicat Candu.

În pofida mai multor disensiuni, deputații au aprobat proiectul de lege în prima lectură, convenind să examineze toate problemele în a doua lectură.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?