X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4063

Ceșuev: Devalorizarea leului are drept scop vînzarea la preț derizoriu a proprietății statului

1 oct. 2013,, 10:17   Economie
4095 1
Foto: puls.md
Devalorizarea semnificativă a valutei naționale față de moneda europeană și americană nu este o coincidență cu perioada în care urmează să fie organizate vînzări masive ale proprietății statului, susține doctorul în economie, Visarion Ceșuev.

”Această devalorizare toarnă apă la moara acestor ”prihvatizări”. Ei au conturi în bănci din străinătate, iar aici proprietatea statului se va vinde în lei, astfel se va cumpăra mai ieften. Nu este o simplă coincidență această devalorizare a leului și procesul de scoatere la vînzare a proprietăților statului”, a declarat luni, 30 septembrie, Visarion Ceșuev pentru agenția OMEGA.

”Guvernul nu va ține cont de necesitatea de indexare, de evaluare a proporției inflației a prețurilor vînzării proprietății de stat. Acest lucru era obligatoriu de făcut într-o țară normală. Astfel va oferi posibilitate oligarhilor să procure proprietatea statului la un preț mizer”, susține sursa citată.

Potrivit analistul economic, un argument în plus care confirmă intenția rea a guvernanților și ”jocul lor murdar alături de BNM”, este faptul că ”piața internă din Moldova este supraaglomerată cu dolari și euro, astfel nu există nici aluzie la deficit de valută”. ”O marfă se scumpește atunci cînd există deficit, lucru care lipsește acum. Intrările valutei sunt foarte bune în țară. Ei însă devalorizează leul, în loc să-l consolideze. Guvernarea promovează premeditat o politică antisocială, urmărind doar scopul de a-și umple buzunarele”, a specificat Ceșuev.

În zilele de 28-29 septembrie, valuta națională a fost vîndută de casele de schimb la un preț de peste 17,69 lei pentru un euro și peste 13,05 lei pentru un dolar american.

Anterior, Agenția OMEGA a publicat un document din Strategia închisă a Băncii Naționale care prevede devalorizarea leului moldovenesc. Această tendință este descrisă în strategia închisă a Băncii Naționale, care demonstrează că statul devalorizează premeditat valuta națională.

La începutul lunii curente Guvernul Leancă a aprobat lista proprietăților de stat supuse deetatizării, care cuprinde circa 200 de întreprinderi strategice, printre care ”Moldtelecom”, CET-urile, rețelele de distribuție electrică, Calea Ferată din Moldova etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?