X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Parlamentul a aprobat în prima lectură Codul transporturilor rutiere

26 sep. 2013,, 17:31   Politică
5753 3
Foto: n3po.com
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul Codului transporturilor rutiere, care prevede un sistem nou de organizare a activității în domeniu, în conformitate cu normele UE.

Documentul stabileşte, printre altele, noi condiţii de acces la ocupaţie pentru operatorii de transport rutier: capacitatea financiară, capacitatea profesională, baza tehnico-materială; încadrarea obligatorie pe categorii de confort a autobuzelor şi autocarelor ș.a.

În vederea sporirii calităţii nivelului de competenţă profesională a conducătorilor auto şi a managerilor de transport rutier, noua redacţie a codului prevede instituirea examinărilor periodice, o dată la 3 ani, în vederea obţinerii certificatelor de atestare a competenţei profesionale, după forma şi modelul european.

Totodată, se preconizează introducerea pentru conducătorii auto care prestează servicii de transport rutier public a unor cerinţe de acces la profesie, precum vechimea în muncă sau certificat medical.

Proiectul mai prevede abilitarea Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) cu funcţii de autorizare, supraveghere şi control, fapt care, conform așteptărilor, va contribui la diminuarea semnificativă a traficului ilicit de călători şi la responsabilizarea operatorilor de transport rutier.

Proiectul Codului transporturilor rutiere urmează să fie examinat de către parlament şi în lectura a doua.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?